Покемон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лого на Покемон

„Покемон“ (на английски: Pokémon) е мулти-милионна продукция, контролирана от The Pokémon Company, японски консорциум между Нинтендо, Game Freak и Creatures. Тя е създадена от Сатоши Таджири през 1995 г. Започнала само като видео игра за GameBoy, Покемон се превръща в мания по целия свят. Появява се аниме, манга, карти за игра, играчки, книги и други забавления свързани с Покемоните. Това са част от главните герои на анимето, мангата, играта. Покемоните са малки същества със специални сили и атаки. За сега има общо 721 Покемона, първият от тях Бълбазор (Bulbasaur), а последния – Волканион (Volcanion). През 2012 е оповестена появата на шестото поколение покемон, като към момента има 156 издадени, което прави покемон засега 649.

В други медии[редактиране | редактиране на кода]

Аниме[редактиране | редактиране на кода]

В анимационния сериал главен герой е Аш Кечъм. Историята на Аш започва, когато е на 10. Тръгва за да стане треньор на покемони. Успива се, и така получава последния останал покемон – Пикачу. Аш намира и двама приятели по пътя си – Брок, от когото печели първата си значка и Мисти, която тръгва с него защото ѝ чупи колелото.

„Покемон“ в България[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално в България „Покемон“ започва през ноември 2001 и се излъчва всяка събота и неделя по Нова телевизия до средата на 2004, като дублажът е синхронизиран. Въпреки че Нова го излъчват цели три години, сериите са дублирани до средата на втори сезон (до 25 епизод) и след това се повтарят. От лятото на 2006 започна и по Евроком от втори сезон, като първия излъчен епизод е 26. След това подължава с трети, четвърти и пети сезон (до 52-ри епизод) (т. нар. Джото сага) по Евроком, всеки делничен ден от 09:30.

В синхронния дублаж на Нова участват артистите Живка Донева, Петя Абаджиева, Даринка Митова, Весела Хаджиниколова, Ася Братанова, Георги Тодоров, Александър Воронов, Янко Лозанов, Кирил Бояджиев, Стефан Стефанов и други. Българската версия на началната песен се изпълнява от Юксел Ахмедов и вокална група Индиго. В дублажа на Евроком ролите се озвучават от артистите Живка Донева, Даринка Митова, Георги Тодоров и Александър Воронов. Дублажът и за двете телевизии е на студио Доли. Преводачи са Анита Златкова, Мариана Димитрова, Антонина Иванова, Христина Харалампиева, Силвина Димитрова и Александра Шивачева. В няколко епизода Донева не участва и ролите ѝ са поети от Митова. В няколко епизода Александър Воронов не участва и ролите му са поети от Георги Тодоров. В няколко епизода Георги Тодоров не участва и ролите му са поети от Александър Воронов.

„Покемон: Диамант и перла“ е десетият сезон и започва по Jetix през декември 2008 г. Ролите се озвучават от артистите Петя Абаджиева, Александър Воронов, Живко Джуранов и Живка Донева.

„Покемон: Бойно измерение“ (11 сезон) започва по Jetix през месец март 2009 г. като озвучаващите артисти са същите като на „Покемон: Диамант и перла“ .

На 1 март 2010 г. започва повторно излъчване на „Покемон: Бойно измерение“ по Disney Channel България всеки делничен ден от 10:35 и 15:40.

От 5 юли се излъчва и „Покемон: Галактически битки“ (12 сезон) по Disney Channel България, като дублажът е синхронен. В него участват Живко Джуранов, Живка Донева, Анислав Лазаров, Петя Абаджиева, Явор Гигов, Елена Бойчева и други.

На 24 март 2014 г. започва повторно излъчване по Евроком и EKids с дублажа на студио Доли, всеки делничен ден от 07:00 с повторение от 19:30.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]