Янко Лозанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Янко Лозанов е български актьор.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 12 юли 1971 г. в София.

От 1981 г. до 1989 г. посещава актьорската школа на БНР и записва радиопредавания и радиопиеси.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

През 1991 г. е приет в ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа по актьорско майсторство на режисьора Леон Даниел.

През 1995 г. завършва НАТФИЗ – магистър, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, в класа на професор Димитрина Гюрова и професор Пламен Марков.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1995 г. е автор и водещ на нощен блок в радио „Експрес“.

От 1995 до 1997 г. е актьор в театър „Сълза и смях“.

От 1997 до 2001 г. играе в „Държавен пътуващ театър – София“.

От 1998 до 2000 г. е преподавател по правоговор и художествено слово в катедра „Сценическа реч“ при НАТФИЗ в специалност „Актьорско майсторство за музикален театър“ с художествен ръководител проф. д-р Румен Цонев.

Театрален педагог при Детска вокално-театрална формация „Врабчета“.

Водещ на предаването „Знаете ли български“ по БНТ.

От 1999 г. е актьор в дублажа на Българска национална телевизия, Нова телевизия, Евроком, Диема и други.

От 2003 г. е автор, водещ и продуцент на първата телевизионната поредица за българска литература „Слова Български“ – BBT.

Снима се в епизодични роли в българо-италианските кинопродукции „Октопод“, „Сбогом, мамо“, в българските сериали „Забранена любов“, „Стъклен дом“, „Кантора Митрани“, „Отплата“, „Столичани в повече“, „Етажна собственост“, „Дървото на живота“, „Секс, лъжи и TV – 8 дни в седмицата“. Снима се и в рекламни видеоклипове.

От 2015 г. работи като служител в Националния литературен музей и уредник в къща музей „Иван Вазов“ – София.

От 2016 г. работи в Министерство на отбраната на Република България, като актьор – рецитатор в Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част.

От 01. 11. 2023 г. е носител на Почетно научно звание ДОКТОР от Академията за иновации и развитие.

Значими роли[редактиране | редактиране на кода]

  • Джеймс – „Колекцията“ от Харолд Пинтър – НАТФИЗ
  • Салиери – „Моцарт и Салиери“ от Александър Пушкин – НАТФИЗ
  • Лагранж – „Съзаклятието на лицемерите“ от Михаил Булгаков – НАТФИЗ
  • Барон Гламис – „МаКбеД“ от Йожен Йонеско – НАТФИЗ
  • Калимако – „Мандрагора“ от Николо Макиавели – Драматичен театър „Сълза и смях“
  • Силвио – „Слуга на двама господари“ от Карло Голдони – Драматичен театър „Сълза и смях“
  • Проф. Дзамбони – „Само за мъже“ от Дарио Фо – Държавен пътуващ театър – София
  • Калимако – „Мандрагора“ от Николо Макиавели – Общински театър „Невена Коканова“ гр. Дупница

Като озвучаващ актьор[редактиране | редактиране на кода]

Озвучавал е актьорите Ал Пачино, Робърт де Ниро, Самюел Л. Джаксън, Кевин Спейси, Морган Фрийман, Антъни Куин, Джанкарло Джанини, Ф. Мъри Ейбръхам, Джон Литгоу, Питър О'Тул, Малкълм Макдауъл, Омар Шариф и други.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

  • Кантора Митрани (2012), 12 серии – прокурор (в 1 серия)
  • Войната на буквите (2023), 12 серии – отец Глигорий

Собствени продукции[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. е продуцент, автор и водещ на телевизионна поредица за българска литература „Слова Български“.

През лятото на 2013 г. съвместно с Продуцентска компания „Доли Медия Студио“ – мащабен, звукозаписен проект „Слова Български – колекция от звукозаписи на българско художествено слово“. Художествен прочит на най-значимите произведения от класическата българска художествена литература в проза и стих.

От 2014 г. е собственик и мениджър на първия безплатен уеб сайт за звукозаписи на българско художествено слово.

Автор е на звукозапис на оригиналния текст от първото самостоятелно издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов – 1894 г.

На 22 август 2015 г. Вазовите стихотворения „Опълченците на Шипка“, „Българският език“, „Паисий“, „Обичам те, българска реч“ и „Моите песни“ в изпълнение на Янко Лозанов са включени в Златния фонд на Българското национално радио.

От 2015 г. ръководи Ателие за българско художествено слово „Обичам те, българска реч“ в къща музей „Иван Вазов“ – София.

През 2016 г. заснема мащабен изпълнителски цикъл – „Завръщането на великите“. Рецитации на всички стихотворения от български автори, изучани в програмата по литература на българските училища.

През 2020 г. изпълненията му на стихотворенията „Паисий“, „Левски“, „Опълченците на Шипка“, „Новото гробище над Сливница“, „Майка ми“, „Моите песни“ от Иван Вазов са визуализирани от Фондация „Нашият дом е България“. Изпълнителския цикъл „СЛОВО, ДУХ И МЕЧ“ е реализиран със съдействието на Министерство на отбраната на Република България и Националната гвардейска част, излъчван многократно в програмите на БНТ.

На 09 юли 2020 г. в Борисова градина – София, на 14 септември 2020 г. в Античен театър – Пловдив, по негова идея и сценарий е създаден концерт-спектакъла „БЪЛГАРИЙО, АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ!“, посветен на 170-ата годишнина от рождението на Иван Вазов. Сценарист и участник е в Рождественския концерт-спектакъл НОВОРОЖДЕНИЕ – посветен на 150-ата годишниина от първото издание на Цариградската Библия.

През 2020 г. за пръв път в българската духова музика строеви марш е надграден с рецитаторско слово. Изпълнението му на одата „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов, вградено в марша БОЯТ НА ШИПКА по музика на подп. Ради Радев е включено в двойния аудиоалбум на Гвардейския представителен духов оркестър, записан с Националното радио.

На 3 март 2021 г. с негово изпълнение на „Опълченците на Шипка“ е открита световната инциатива на Сдружение „Азбукари“ ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО.

Сценарист и участник е в концерт-спектакъла МОСТ НА НЕБЕСАТА – посветен на Възкресение Христово и на Празника на българската просвета и култура и славянската писменост, състоял се в пещерата БОЖИЯ МОСТ във Врачанския балкан. Сценарист и участник е в концерт-спектакъла ПРИСТАН НА СПАСЕНИЕ – посветен на Успение на Света Богородица, състоял се на брега на морето край гр. Царево.

През 2022 г. е сценарист и изпълнител в концерта СВЕЩЕНАТА АЗБУКА, състоял се на 24 май пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София, както и на тетралогията КРЕПОСТ НА ВЯРНОСТ в рамките на Фестивала „Опера на върховете“ от 27 август до 3 септември на сцената пред Белоградчишките скали. Спектаклите са продуцирани от Фондация „Нашият дом е България“ и са излъчени в празничните програми на БНТ.

На 02 март 2023 г. по негова идея и сценарий в залата на Студио 1 на Българското национално радио се състои тържествен концерт-рецитал, посветен на 175-ата годишнина от рождението на Христо Ботев, 150-ата годишнина от трагичната гибел на Васил Левски и 145-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго, организиран от Национален инициативен комитет „България – от век на век“. Участват Смесен хор на БНР и Детски хор на БНР. Янко Лозанов представя произведения на Иван Вазов и Христо Ботев, които не са звучали в ефир повече от пет десетилетия. Рециталът е излъчван директно в ефира на програма „Христо Ботев“ и е съхранен в Златния фонд на Българското национално радио.

През м. ноември 2023 год. по повод 140 години от написването на "Опълченците на Шипка" изпълнява в цялост легендарния текст в специална юбилейна видеопродукция заедно с музиката на "Кантата за четец и симфоничен оркестър "Опълченците на Шипка", композирана от Георги Андреев. Музикално-поетичното произведение няма аналог в българската симфонична музика. Видео клипът към рецитала е продуциран от Фондация "Нашият дом е България" и е заснет на Паметника на свободата в Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа", на връх "Св. Никола", съвместно с Врачанска филхармония под диригентсвото на Георги Андреев. Режисьор е Пламен Мирянов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]