Кралят на шаманите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралят на шаманите
シャーマンキング
Жанранимация
Сезони2
Кралят на шаманите в Общомедия

„Кралят на шаманите“ (на английски: Shaman King) е японски анимационен сериал. Излиза от 2001 до 2002 г. в два сезона по 32 епизода, общо 64 епизода. Има и американски вариант, който се излъчва в България. Разликите са главно в имената на героите.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Йо Асакура – главният герой във филма. Мързеливо 13-годишно момче, което е спокойно и в много екстремни ситуации. Иска да живее лек живот и вярва, че ако стане кралят на шаманите, ще успее да сбъдне мечтата си. Неговата приятелка Анна го тренира жестоко, за да го подготви за състезанието. Духът пазител на Йо е Амидамару, самурай, живял преди 600 години. Най-добрият приятел на Йо е Морти (Манта в японския вариант). Йо има леко дълга, кафява коса и кафяви очи. Обича да слуша музика и носи слушалки на главата си. Роден е на 12 май, зодия Телец.
  • Зийк Асакура – брат-близнак на Йо. В японския вариант се казва Хао Асакура. Зийк е единственият шаман, успял да овладее всички лъчи на „the Unity star“ и с това е овладял и способността сам да контролира съдбата си. Използвайки тази си сила, той се преражда за втори път и опитва отново да стане крал на шаманите. Основната му цел е да получи силата, идваща с титлата, и да я използва за унищожаването на всички не-шамани и на онези шамани, недостойни според него да живеят в неговия нов свят. Роден е на 12 май, зодия Телец. Неговият дух пазител е Огненият дух. Зийк има последователи, шамани искащи да си осигурят сигурно място в света, който Зийк се опитва да създаде. Истинската му възраст е около 1000 години.
  • Анна Киояма – бъдещата съпруга на Йо (аниме версията: когато са били малки Йо има разправа с един дух и Анна го спасява. В замяна иска него и той ѝ казва, че след като стане Крал на шаманите, ще ѝ предложи брак). Първоначално изглежда, че е заедно с Йо единствено заради славата на съпруга на Краля, но впоследствие става ясно, че тя наистина държи на Йо. Крие чувствата си зад маската на безстрашно и нечувствително момиче. Има огърлица от 1080 мъниста, благодарение на която осъществява контакт с духове. Анна е дух медиум, който може да призовава духове, но не и да има дух пазител, затова не участва в турнира за крал на шаманите. Смята се, че тя е оригиналната майка на Зик отпреди 1000 години. Още се казва, че Зийк я харесва, но когато той ѝ го казва, тя го удря. Родена е на 22 септември, зодия Дева.
  • Морти – най-добрият приятел на Йо. Морти е интелигентно момче. Той е много нисък. Името му в японския вариант е Манта Оямада. Той не е шаман, но може да вижда духове. Лесно изпада в паника. Роден е на 5 септември, също зодия Дева. Въпреки че първоначално не е шаман, в края на втория сезон той успява да използва духа на Мосуке (приятеля на Амидамару), за да се спаси от опасност. По-късно (във финалния сезон) той се обединява отново с Мосуке (останал в лаптопа на Морти), за да помогне на останалите да се обединят и победят Зийк.
  • Лен Тао – произхожда от старинната китайска фамилия Тао. Името му в японското аниме е Рен Тао. Той е сериозно, логически мислещо и лесно ядосващо се 13-годишно момче. Лен обожава мляко, фитнес и числото 3. Запазената му марка е неговата прическа, която има остро рогче, което се уголемява, когато Лен се ядоса. Преди да се запознае с Йо, Лен мрази хората и има проблеми с нервите. Но след като двете момчета се запознават, Лен вижда, че може да съществува истинско приятелство и опитва да изкорени омразата в себе си. Неговият духпазител е Басон – 500-годишен китайски генерал. Роден е на 31 декември, зодия Козирог.
  • Трей – идва от северната част на остров Хокайдо. В японския филм се казва Хорокеу Усуи (или Хоро Хоро). Трей лесно се провокира и бързо може да се ядоса или обратното – да се развесели. Неговият дух пазител е Кори. Сестрата на Трей, Пилика, го тренира здраво, точно както Анна тренира Йо. Той е на 13 години. На японски името му звучи смешно и затова търпи много подигравки. Роден на 27 ноември, зодия Стрелец
  • Амидамару – духът пазител на Йо, живял преди 600 години. Бил е убит на 26 години, заради едно корумпирано правителство. Амидамару е най-добрият приятел на Мосуке. Роден е на 6 януари, зодия Козирог.
  • Басон – духът пазител на Лен, единственото което се знае за него е, че в миналото е бил важен пазител на фамилията Тао. Басон се държи много уважително и подчинително към Лен.
  • Мосуке – приятел на Амидамару от детството. Заедно те са живели и са си помагали. Мосуке става майстор на мечове и прави първия и последния меч (меча на светлината) на Амидамару.
  • Огнения Дух – един от петте натурални елемента и една наистина могъща същина. Преди 500 години е бил покорен от Зийк и оттогава му служи вярно.
  • Ли Пай Лонг – бил е актьор, специалист в бойните изкуства. Известен с това, че в неговите филми са използвани специални ефекти в сцените, но починал при много странни обстоятелства. Бил е атакуван от династията Тао, за да бъде даден на Джун Тао (сестра на Лен) да се упражнява за „доши“.
  • Джун Тао – по-голямата сестра на Лен. Тя е „доши“ – човек, които може да контролира зомбита, благодарение на специални талисмани, наречени „Приестс“. Нейният дух пазител е Ли Паи Лонг. Джун е на 19 години, родена е на 10 октомври, зодия Везни.
  • Лайсърг Диесел – идва от Англия. Родителите му са били убити от Зийк, поради отказ да се присъединят към неговата група. Затова Лайсърг по принуда става Шаман. За да отмъсти за родителите си, той се присъединява кам Групата на Екс Лоус. Неговият дух пазител е малката цветна фея – Морфин в оригинал и Клоуи в английската версия.
  • Клоуи – духът пазител на Лаисърг. Тя е горски дух – фея. Когато Лаизърг атакува със своя кристал, Клоуи влиза в него, за да го управлява. Единственият начин да бъде спряна е да бъде затворена в клетката преди Лайзърг да я освободи с неговите радиални умения. Не може да говори, но се притеснява много за него.
  • Джоко – в японската версия се казва Чоколов. Той е човек, който много се шегува и иска да спечели турнира, защото иска да разнесе „Вятъра на Смеха“ из света. Мечтата му е да стане най-добрия комик в света, но само Пилика и Тмра се смеят на вицовете му. Присъединява се към групата на Йо, но когато разбират, че в група трябва да са по трима, отива в група с Лен и Трей. Неговият дух пазител е Мик.
  • Пилика Рейсър – по-малката сестра на Трей и също като него е от расата на Айну. Пътува с брат си из Япония, искайки също като него да спасят всички растения, където малките минутианци могат да живеят. В началото Пилика мрази Йо и приятелите му, защото ги приема като съперници, но след като ги опознава става приятелка с тях. Може да прилича на симпатична и малка и да е единствената, която се смее на вицовете на Джоко, но всъщност тя може да бъде строга и да подлага Трей на силни тренировки. Родена е на 9 февруари, зодия Водолей.
  • Фауст VIII – шаман некромант. Роден е в Германия. Още от малък познава Илайза, която е в болницата на баща му поради неизлечима болест. С течение на времето Фауст открива начин да спаси Илайза и след това двамата се женят. Един ден обаче Фауст е извън града и щом се връща заварва Илайза мъртва. Той иска да стане крал на шаманите, за да съживи любимата си.
  • Илайза – любимата на Фауст. Още от малка го познава и е била единствената, която е разговаряла с него. По-късно двамата се женят, но един ден когато Фауст е бил извън града, бандити са нахлули в къщата им, където Илайза е била сама. Сега тя е дух пазител на Фауст, но за разлика от другите духове, не говори по време на цялото аниме. Казала е само едно изречение – „Ще се бия с теб до края на света, моя любов!“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Шаман е човек, който може да вижда и разговаря с духове. Шаманът може да осъществява специален контакт с духа и дори да става едно цяло с него, като по този начин шаманът може да използва силата и способностите на духа си пазител. В анимацията се разказва за голям турнир, чийто победител става крал на шаманите. В тази надпревара участниците се бият помежду си, използвайки духовен контрол под различни форми: духовно единство, духовен контрол, гигантски духовен контрол, двоен медиум и др. Всеки един състезател има свой дух пазител. Състезанието се провежда в Северна Америка, като участват шамани от цял свят.

Техники[редактиране | редактиране на кода]

  • 1-во ниво – Духовно Сливане. При него шаманът вкарва духа пазител в него. При това техните съзнания се сливат и правят еднакви движения.
  • 2-ро ниво – Дух Контрол. При него шаманът слага духа пазител в предмет и от там го контролира.
  • 3-то ниво – Двоен контрол на духа. При него шаманът слага духа пазител в 2 предмета.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България анимацията първоначално се излъчва през 2003 – 2004 г. по bTV всеки делник от 15.30 ч. като част от блока Fox Kids. В озвучаващия състав участват Ася Рачева и Константин Каракостов.

По-късно започва излъчване по Jetix. Дублажът е на Медиа Линк. Ролите се озвучават от Мими Йорданова, Мартин Герасков, Росен Плосков и Цанко Тасев.

Списък с епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Премиера N/о Английско заглавие
Първи сезон
07.11.2005 01 Yoh, Morty!
08.11.2005 02 Guardian Ghost
09.11.2005 03 Lenny
10.11.2005 04 Perfect Unity
11.11.2005 05 A New Order
12.11.2005 06 The Kung-Fu Master
13.11.2005 07 Pai Longs Attacks!
14.11.2005 08 The Rio Deal
15.11.2005 09 Northern Boarder
16.11.2005 10 The Infamous Tokageroh
17.11.2005 11 Vendetta
18.11.2005 12 A New Shaman
19.11.2005 13 The Destiny Star
20.11.2005 14 The Shaman Fight
21.11.2005 15 Faust VIII
22.11.2005 16 A Rain of the Bones
23.11.2005 17 Road Trip
24.11.2005 18 The Tunnel of Tartarus
25.11.2005 19 Yoh vs. Lenny
26.11.2005 20 One, Two, Three, Draw
27.11.2005 21 A Call to Adventure
28.11.2005 22 The Dynasty Challenged
29.11.2005 23 The Dynasty Fight
30.11.2005 24 A New Dynasty
01.12.2005 25 Shaman Journey
02.12.2005 26 The Second Round Begins
03.12.2005 27 The Dowser
04.12.2005 28 Lost Boy Found
05.12.2005 29 The Nature of Nature
06.12.2005 30 Oracle Bell Down
07.12.2005 31 Ghost Town
08.12.2005 32 A Very Trey Day
Втори сезон
06.03.2006 01 Zeke Attack
07.03.2006 02 The Great Western Spa
08.03.2006 03 Vampire Ambush
09.03.2006 04 Winged Destroyers
10.03.2006 05 Punch Line
11.03.2006 06 Five Great Chiefs
12.03.2006 07 Goth Assault
13.03.2006 08 A Touch of Evil
14.03.2006 09 Goth Rematch
15.03.2006 10 The Double Medium
16.03.2006 11 Lyserg Lost
17.03.2006 12 The Ice Team Cometh
18.03.2006 13 Dobie Village or Bust
19.03.2006 14 Family Feud
20.03.2006 15 Sand Storm
21.03.2006 16 The Prophecy
22.03.2006 17 Gladiators
23.03.2006 18 Heart of Darkness
24.03.2006 19 Spirit Busters
25.03.2006 20 The Way of the Rice
26.03.2006 21 Double Jeopardy
27.03.2006 22 X-Caliber
28.03.2006 23 Bait and Switch
29.03.2006 24 The Door of Babylon
30.03.2006 25 Secret Path
31.03.2006 26 The Forbidden Forest
01.04.2006 27
02.04.2006 28 Unity
03.04.2006 29 Yoh and Goodbye
04.04.2006 30 Rage and Furyoku
05.04.2006 31 The King is Dead
06.04.2006 32 Long Live the King