Мързелград

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мързелград
LazyTown
Жанр Детска анимация
Създател(и) Магнус Шевинг
Актьори Магнус Шевинг
Джулиана Роуз Маориело
Щефан Карл Стефансон
Страна Флаг на Исландия Исландия
Език Английски
Сезони 4
Епизоди 105 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцент LazyTown Entertainment
Времетраене 24 минути
Разпространение
ТВ Канал RÚV, Stöð 2 (Исландия)
Nick Jr. (САЩ)
CBeebies (Великобритания)
Boomerang (Европа)
Формат на картината HDTV
Излъчване 15 август 2004 г. - 15 октомври 2007 г.
(оригинални серии)
13 март 2013 г. - 13 октомври 2014 г.
(възродени серии)
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Мързелград в Общомедия

Мързелград (на английски: LazyTown) е исландско анимационно предаване на от Nick Jr. и CBeebies. Сериалът е режисиран от Магнус Шевинг, като освен създател, той играе и един от главните герои в сериала - Спортакус (атлетичен супергерой, който обича да спортува и да се храни единствено със зеленчуци и плодове). Премиерата на Мързелрад е на 15 август 2004 г. Шоуто е излъчено в над 100 страни с огромен успех.

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Епизоди Начало на Сезона Край на Сезона
1 34 15 август 2004 18 май 2006
2 18 25 септември 2006 15 октомври 2007
Мързелград Екстра 26 15 септември 2008 28 октомври 2008
3 16 13 март 2013 18 декември 2013
4 13 10 януари 2014 13 октомври 2014

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Главният герой е малката Стефани, която пристига в Мързелград при своя чичо. Скоро след това тя се запознава със Зиги, Свидльо, Трикси и Пиксел, които ѝ стават най-добрите приятели. Те обаче не са научени да играят навън, а единственото което правят е да мързелуват, да се хранят вредно и по цял ден да играят на видео игри. Но всичко това се променя, когато супергероят Спортакус пристига в града. Той ги учи, кои храни са полезни, спортува с децата и им показва игри, с които те да се забавляват. Но Спортакус има и друга задача в малкото градче - той помага на всеки, изпаднал в беда. Другият главен герой е Подлият Роби. Той постоянно мързелува, храни се с вредна храна и си е поставил за цел едно нещо - да накара децата да спрат да спортуват, да спрат да се хранят правилно и по този начин Спортакус да се засрами и напусне Мързелград завинаги.

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

Хора[редактиране | редактиране на кода]

Магнус Шевинг като Спортакус, 2009 г.
 • Спортакус - Суперздравословният герой на шоуто, родом от "един остров в Северно море", (намек за Исландия, където е създаден сериала). Той насърчава децата от Мързелград да ядат "спортни бонбони" (така той нарича плодовете и зеленчуците) и да си играят заедно навън, вместо да седят вкъщи и да играят компютърни игри. Иска хората в Мързелград да бъдат щастливи, а затова всички трябва да бъдат здрави и във форма. Спортакус непрекъснато е зает със спортни дейности и дори прави гимнастика, докато ходи. Винаги е готов да помогне. Той е търпелив и отзивчив. Спортакус не се смята за супергерой, а за нещо "малко над средния герой".
 • Стефани - Тя вдъхновява жителите (и най-вече децата) от Мързелград да се размърдат и да действат. Обича да играе с приятели, а нейните дрехи и принадлежности са розови. Пристига в града, за да посети своя чичо, кмета на Мързелград. Стефани постоянно кара децата да излизат навън и да си играят, но всеки път трябва да преодолява опитите на Подлия Роби да и попречи. Когато повика на помощ Спортакус, целият град започва да работи задружно, за да превърне Мързелград в по-добро място за живот. Стефани обича да танцува и мечтае да учи танци в училище. С нейната помощ Спортакус идва в Мързелград и се запознава с всички.
 • Подлия Роби - Злодеят на шоуто, който иска Мързелград да остане завинаги мързелив и заспал град, какъвто е бил преди пристигането на Спортакус и Стефани. Иска децата да ядат вредна храна, да играят по цял ден на компютърни игри и да прогони Спортакус от града. Роби прилага всякакви планове, за да постигне целите си и понякога почти успява, но накрая винаги е победен от Спортакус с помощта на Стефани и нейните приятели. Усилията, които този шампион на мързела полага, граничат с иронията, защото той би могъл да бъде най-активният човек в Мързелград. Но неговите постъпки са лоши и той често нарича себе си "обикновен, подъл човек, който просто е неразбран". Живее в подземен бункер, откъдето следи децата на Мързелград с перископ. Подлия Роби често се маскира хитро, за да заблуди всички и да прави пакости. Но накрая винаги е разобличен.

Кукли[редактиране | редактиране на кода]

 • Зиги - Обича да яде, много сладко, близалки. След като се появява Стефани, той разбира, че в детството има нещо повече, освен сладки бонбони. Той става активен и участва във всички спортни занимания заедно с другите, но продължава да обича бонбони.
 • Свидльо - Както показва името, той е властно момче, което обича всичко да е негово. Въпреки, че играе с другите, Свидльо винаги си пази вещите, особено своята кола и прасенце-касичка. Често казва: "Това е мое!" и има своя песен за това (в която се пее, че всичко в Мързелград е негово). Обича да казва: "Каквото е мое - си е мое, каквото е твое - е мое!". Може да свири на хармоника.
 • Трикси - Палаво момиче, което е добър приятел и обича да играе с всички. Употребява думи като "яко", "готино" и тем подобни. "Мърдайте хора!" казва Трикси. Тя и Стефани са най-добри приятелки.
 • Пиксел - Компютърен специалист, който стои твърде много пред компютъра си. Обича да създава различни устройства, които да вършат работата вместо него, като: машина за връзване на обувки или дистанционно, което "прави всичко вместо теб". Както Свидльо и той има песен за себе си (в която се пее, че той е просто компютърен специалист)
 • Господин Милфорд Добродушков (Кмета) - Винаги поучава другите и върши цялата работа. Той е чичо на Стефани.
 • Госпожица Беси Любопиткова - Наперена и самоуверена тя винаги е готова за съвети. Кмета постоянно ѝ се подмазва. Тя му е секретарка. И когато направи нещо добро тя му приготвя торта.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

 • Магнус Шевинг - Спортакус (сезони 1 и 2)
 • Дйри Кристиансън - Спортакус (сезони 3 и 4)
 • Джулия Роуз Мариело - Стефани (сезони 1 и 2)
 • Клои Ланг - Стефани (сезони 3 и 4)
 • Щефан Карл Стефансон - Подлия Роби
 • Гъдмъндър Тор Карасън - Зиги
 • Сара Бърджис - Трикси (сезони 1 и 2)
 • Ейми Гарсия - Трикси (сезони 3 и 4)
 • Джоди Ейхелбергер - Свидльо
 • Роналд Биниън - Пиксел
 • Дейвид Матю Фелдман - Милфорд
 • Джули Уестууд - Беси

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване по Jetix, а по-късно и по Disney Channel като част от детския блок Playhouse Disney. Дублажа е обикновен, като в него песните не се пеят на български. Ролите се озвучават от Светлана Бонин, Живко Джуранов, Илия Иванов и Вилма Карталска. Дублажът е на студио Медия линк.

На 25 септември 2010 г. започва повторно излъчване по TV7. Дублажът е записан наново, като само Иванов е заменен с Христо Бонин и е на студио Про Филмс. По-късно е излъчен и по БНТ 1 с дублажа на Про Филмс, като този път песните са преведени.