Кити Уин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кити Уин
Kitty Winn
американска актриса
Родена
Катрин Тъпър Уин

Националност САЩ
Работилаактриса
Актьорска кариера
Активност1961-1983
2011-днес
НаградиФестивал в Кан
най-добра актриса:
1971
Паника в Нийдъл парк
Семейство
СъпругМортън Уинстън
(1978-днес)
Деца1

Уебсайт

Кити Уин (на английски: Kitty Winn) е американска актриса. [1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Катрин Тъпър Уин е родена на 21 февруари 1943 година в Вашингтон, окръг Колумбия. Тя е дъщеря на офицер от армията Джеймс Дж. Уин и Моли Пендър Браун Уин. Тя има един брат. [2] Уин пътува много през по-голямата част от детството си, прекарвайки време в Съединените щати, Англия, Германия, Китай, Индия и Япония. Майка й е доведена дъщеря на генерал от армията на САЩ, бивш държавен секретар на САЩ и бивш министър на отбраната на САЩ Джордж Маршал и дъщеря на Катрин Тъпър Маршал.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата на Кити Уин обхваща широк спектър от драматични продукции на сцената, в киното и по телевизията. Тя учи актьорско майсторство в Centenary Junior College и Бостънския университет, като завършва последния през 1966 г. По време на колежанските си години Уин участва в студентски продукции в Centenary Junior College, Бостънския университет и Харвардския колеж, както и участия за две лета в The Priscilla Beach Theatre, южно от Бостън. Малко след колежа тя се присъединява към трупата на American Conservatory Theatre в Сан Франциско, където остава четири години под артистичното ръководство на Уилям Бол.

През есента на 1970 г. Уин напуска American Conservatory Theatre, за да играе заедно с Ал Пачино във филма Паника в Нийдъл парк, за който печели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал в Кан през 1971 г. Въпреки че продължава да прави още няколко филма, включително „Те може да са гиганти“ (1971) и Заклинателят (1973), тя прекара по-голямата част от кариерата си в театъра.

Тя играе Корделия в Трагедията на Крал Лир за KCET през 1983 г. и скоро се оттегля от актьорството. Тя не е на сцената до 2011 г., когато изиграва главната роля в „Последният романс“ в San Jose Repertory Theatre. За това изпълнение тя е номинирана за награда за най-добра актриса от кръга на театралните критици в района на залива на Сан Франциско.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля режисьор
1971 Паника в Нийдъл парк The Panic in Needle Park Хелън Рийвс Джери Шацбърг
1973 Заклинателят The Exorcist Шарън Спенсър Уилям Фридкин
1975 Частен детектив Peeper Мини Прендергаст Питър Хаймс
1973 Заклинателят 2: Еретикът Exorcist II: The Heretic Шарън Спенсър Джон Бурмън

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.imdb.com
  2. Klemesrud, Judy. Movies // The New York Times. 1971-07-11. Посетен на 2022-12-27.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]