Клетъчен имунен отговор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Клетъчният имунен отговор (клетъчно-медииран имунитет) е имунна реакция, която не включва антитела, а по-скоро включва активирането на фагоцитите, NK-клетките, антиген-специфичните цитотоксични Т-лимфоцити, както и освобождаването на различни цитокини в отговор на антиген. Имунната система е разделена на два клона: хуморален имунитет, при който компонентите на имунологичната защитна функция може да бъдат намерени в хумора (безклетъчна телесна течност или серум) и клетъчен имунитет, при когото компонентите на имунологичната защитна функция се осъществява от клетки. CD4 клетки или Т-клетки помощни осигуряват защита срещу различни патогени. Цитотоксичните Т-клетки причиняват смърт чрез апоптоза, без помощта на цитокини, затова при клетъчно медиирания имунитет не винаги цитокините са представени.

Клетъчният имунитет предпазва тялото чрез:

  1. активиране на антиген-специфични цитотоксични Т-лимфоцити, които са в състояние да предизвиква апоптоза в телесните клетки, експониращи епитопи на чужд антиген на повърхността им, като например, заразени с вируси клетки, клетки с вътреклетъчни бактерии или раковите клетки експресиращи туморни антигени;
  2. активиране на макрофагите и естествените клетки убийци (NK Клетки), което им дава възможност да унищожават патогени
  3. стимулира клетките да отделят различни цитокини, които влияят на функцията на други клетки, участващи в адаптивните реакции на имунната система както и на вродения имунитет.

Клетъчният имунен отговор е най-ефективен при премахване на заразени с вируси клетки, но също така участва в защитата срещу гъбички, протозои, ракови клетки и вътреклетъчни бактерии. Той също така играе важна роля при отхвърляне на транспланти.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cell-mediated immunity“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.