Свети Климент Охридски (Торонто)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Климент Охридски (Торонто))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Климент Охридски.

„Свети Климент Охридски“
„Свети Климент Охридски“
Местоположение в Торонто
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Canada (Pantone).svg Канада
Населено място Торонто
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Американско-Канадска
Време на изграждане 1962-1965 година
Съвременен статут действащ храм
Сайт www.stclementofohrid.com

„Свети Климент Охридски“ (на английски: St. Clement of Ohrid Macedonian Orthodox Cathedral) е православен храм в Торонто, Канада, първата църква и катедрален храм на Американско-Канадската епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 7 август 1962 година група дейци на Обединени македонци се срещат в хотел „Крал Едуард“ в Торонто и взимат решение за построяване на първата църква на Македонската православна църква в Канада. На 12 август е проведена първата литургия в „Желево хол“. Същата година в Торонто пристига делегация на Светия синод в Скопие, Социалистическа Република Македония. На 12 декември църквата получава официално разрешение за провеждане на църковни обреди от градската управа в Торонто. На 5 април 1964 година е направена първа копка на църквата от главния свещеник Кирил Стояновски, като на събитието присъства митрополита на Охрид Доситей. На 18 април 1965 година църквата е официално отворена за служби[1].

Преди построяването на църквата „Свети Климент Охридски“ в Торонто действат две македоно-български църкви „Св. св. Кирил и Методий“ (1910) и „Свети Георги“ (1941), които са в диоцеза на Българската православна църква.[2]

Днес църквата е религиозно и културно средище на македонците по националност в Канада. Има ресурс да посреща до 500 гости,[1] през февруари 2009 година е посетена от министър-председателя на Канада Стивън Харпър,[3] а през август същата година от министър-председателя на Република Македония Никола Груевски.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Official Website of the American-Canadian Macedonian Orthodox Diocese
  2. Lillian Petroff, Sojourners and Settlers: The Macedonian Community in Toronto to 1940 (Toronto: Multicultural History Society of Ontario, 1995)
  3. Prime Minister Harper attends United Macedonians’ 50th Anniversary during Gotse Delchev Night, www.mhrmi.org
  4. PM Gruevski: Macedonian community in Canada - a promoter of Macedonia's values, www.mia.com.mk
     Портал „Македония“         Портал „Македония