Климент Охридски (Торонто)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Църква
„Свети Климент Охридски“
Relief map of Canada.png
43.7086° с. ш. -79.3411° и. д.
Църква
„Свети Климент Охридски“
Местоположение в Канада
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Canada.svg Канада
Населено място Торонто
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Американско-канадска епархия
Време на изграждане 1962-1965 година
Съвременен статут действащ храм
Сайт http://www.stclementofohrid.com/

„Свети Климент Охридски“ (на английски: St. Clement of Ohrid Macedonian Orthodox Cathedral) е първата църква на Американско-канадската епархия на МПЦ. Намира се в Торонто, Онтарио, Канада.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 7 август 1962 година група дейци на организацията „Обединените македонци“ се срещат в хотел „Крал Едуард“ в Торонто и взимат решение за построяване на първата църква на МПЦ в Канада. На 12 август е проведена първата литургия в „Желево хол“. Същата година в Торонто пристига делегация на Светия синод в Скопие, Социалистическа Република Македония. На 12 декември църквата получава официално разрешение за провеждане на църковни обреди от градската управа в Торонто. На 5 април 1964 година е направена първа копка на църквата от главния свещеник Кирил Стояновски, като на събитието присъства митрополита на Охрид Доситей. На 18 април 1965 година църквата е официално отворена за служби[1].

Преди построяването на църквата „Свети Климент Охридски“ в Торонто действат две македоно-български църкви „Св. Св. Кирил и Методий“ (1910) и „Свети Георги“ (1941), които са в диоцеза на Българската православна църква[2].

Днес църквата е религиозно и културно средище на македонците по националност в Канада. Има ресурс да посреща до 500 гости[1], през февруари 2009 година е посетена от министър-председателя на Канада Стивън Харпър[3], а през август същата година от министър-председателя на Република Македония Никола Груевски[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Official Website of the American-Canadian Macedonian Orthodox Diocese
  2. Lillian Petroff, Sojourners and Settlers: The Macedonian Community in Toronto to 1940 (Toronto: Multicultural History Society of Ontario, 1995)
  3. Prime Minister Harper attends United Macedonians’ 50th Anniversary during Gotse Delchev Night, http://www.mhrmi.org
  4. PM Gruevski: Macedonian community in Canada - a promoter of Macedonia's values, http://www.mia.com.mk