Кокичеви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кокичеви
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Зайчесянкоцветни (Asparagales)
семейство:Кокичеви (Amaryllidaceae)
Научно наименование
J.St.-Hil., 1805
Синоними
  • Agapanthaceae F.Voigt, 1850
  • Alliaceae Borkh., 1797
Кокичеви в Общомедия
[ редактиране ]

Кокичеви (Amaryllidaceae) е семейство покритосеменни растения. То включва многогодишни, едносемеделни, цъфтящи, тревисти растения. Някои от членовете на семейството в миналото са поставяни в семейство Кремови. И до днес двете семейства традиционно се бъркат, но според съвременната класификация родовете в тях вече са строго подредени.

Системата APG III разширява семейството, като включва в него три подсемейства, две от които смятани за близкородствени на Кокичевите, членове в разред Asparagales.

Обикновено подземният орган на Кокичевите е много дребна (Кокиче) или доста едра (Хипеаструм) луковица. Листата са зелени, ципести, без дръжка с успоредна нерватура (жилкуване). Цветовете са с различна големина и много разнообразни по цвят при различните представители. При повечето са събрани в съцветия - Нерине, Кливия и др., но при някои като Гетилиса са единични. Често цветовете са с много приятен аромат.

Много познати представители са например Нарциса и Кокичето. Повечето Кокичеви се отглеждат като декоративни растения, тъй като са много красиви и при това доста разнообразни. Някои от видовете, обаче са застрашени и закона ги защитава. Такова растение е например Ворслеята. Въпросното семейство е изключително разпространено — включва видове, виреещи в много различни условия. Някои са разпространени в по-топлите климатични зони, понякога пустинни, а както и влажни, но други цъфтят след стопяването на най-обилните снегове из планините.

Родове[редактиране | редактиране на кода]