Лук (род)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лук.

Лук
Alliumvineale1web.jpg
Цветна глава на Allium vineale с поникнали луковички
Illustration Allium ursinum1.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Liliopsida Едносемеделни
подклас: Liliidae
разред: Asparagales
семейство: Amaryllidaceae Кокичеви
подсемейство: Allioideae Лукови
род: Allium Лук
Научно наименование
Уикивидове Allium
Linnaeus, 1753 г.
По-важни видове

Виж пълния списък.

Лук в Общомедия

Лук (Allium) е род, в който влизат около 1250 вида, правейки го един от най-големите родове растения в света. Обикновено се класифицира в свое собствено семейство – Лукови (Alliaceae). В миналото някои ботаници са го класифицирали в семейство Кремови (Liliaceae).

Луковете са многогодишни луковични растения. Растат в умерени климати в Северното полукълбо с изключение на няколко вида, срещащи се в Чили (като Allium juncifolium), Бразилия (Allium sellovianum) или тропическа Африка (Allium spataceum). Височината им е от 5 до 150 cm. Цветовете образуват сенник на върха на безлистно стъбло. Луковиците са с различен размер при различните видове – от много малки (ок. 2 – 3 mm) до доста големи (8 – 10 cm). Някои видове (като сибирския лук A. schoenoprasum) развиват удебелени основи на листата, а не същински луковици.

Повечето луковични представители на рода се размножават чрез образуване на малки луковици (издънки) около старата луковица или чрез семена. Няколко вида могат да образуват много вторични луковички в цветната глава. При А. cepa Proliferum Group луковичките са малко, но достатъчно големи, че се използват за храна (обикновено мариновани).

Между представителите на рода са много ценени зеленчуци като лук, праз и шалот и подправки като чесън и сибирски лук. Силната миризма на лук е характерна за целия род, но не всички представители я излъчват еднакво силно.

Някои видове от рода Лук, между които A. cristophii и A. giganteum, се използват за градински растителни бордюри заради „архитектурните“ си качества. Селекционирани са и някои хибрида с яркоморави цветове. Allium hollandicum 'Purple Sensation' е сред най-известните и има награда от Кралското градинарско дръжество на Великобритания. Други видове пък са досадни градински плевели.

Различни видове лук се използват за храна от ларвите на някои ципокрили като зелева нощенка (Mamestra brassicae), Korscheltellus lupulina (наблюдаван и при чесъна), Euxoa nigricans, Noctua pronuba, Discestra trifolii, Xestia c-nigrum, Agrotis segetum.