Компресор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бутален компресор за високо налягане на английската компания „Belliss and Morcom“, използван в бутилиращата промишленост.

Компресор (от лат. compressio – свиване) се нарича механично устройство, което нагнетява газовете (увеличава налягането им, като намалява обема им).[1]

Важно е да не се бърка с помпата, която работи основно с течни несвиваеми флуиди и основната и задача е да привежда в движение флуидите.

Макар и да не правим голяма разлика в двете машини.

Вследствие на компресирането на газовете, те се загряват. От там и самият компресор изисква охлаждане.

Ако в компресор на изхода се подаде сгъстен газ и се изключи двигателят, той заработва като детандер и създава ниска температура. Така се разделя въздухът на азот и кислород.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Общоприетата класификация на компресорите е по начина им на повишаването на налягането на газовете. По принципа си на действие компресорите се разделят на:

Бутални компресори[редактиране | редактиране на кода]

Буталните компресори могат да са с едностранно и двустранно действие. Има със смазване и без смазване. Могат да бъдат и ръчно задвижвани.

Винтови компресори[редактиране | редактиране на кода]

Винтовите компресори се състоят от два масивни винта един срещу друг с противоположни резби, въртящи се един срещу друг. Намират се на разстояние един спрямо друг и това разстояние се уплътнява от масло.

Източници[редактиране | редактиране на кода]