Компютърна музика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Компютърната музика е музика, която е създадена или композирана с помощта на компютри. Също така означава поле на изследване, което изучава както теорията, така и приложението на нови и съществуващи технологии в областта на музиката, звуковата конструкция и дифузията, акустиката, звуковия синтез, цифровото преработване на сигнала и психоакустиката. Корените на научното полето компютърна музика могат да бъдат проследени до възникването на електронната музика и много от първите експерименти и нововъведения направени с електронни инструменти в края на 20-ия век.

В голяма част от работата и изследванията на компютърната музика са използвани корелациите между музикална теория и математика. Първата в Света компютърна музика е създадена в Австралия от програмиста Джеф Хил на компютър CSIRAC[1], който е конструиран и изграден от Тревор Пърси и Мастън Беърд. Впоследствие, Леджарен Хилър използва компютър през 50-те, за да състави работи, които тогава са изсвирени от традиционни музиканти. По-късно в развитието се включват и творбите на Макс Матюс в Лабораториите Бел, които развиват влиятелната програма Music I. Вокодер технологията също така значително се развива. Повече напредък полето получава с midi технологията, която позволява на персоналните компютри да взаимодействат със синтезатори чрез стандартизиран интерфейс, което разширява функцията на работата с компютър.

Организации[редактиране | редактиране на кода]

  • Международно сдружение за компютърна музика - ICMA (International Computer Music Association)[2]
  • IRCAM (Institut de Recherche at Coordination Acoustique/Musique)[3]
  • Обществото за акустична електронна музика в Съединените щати - SEAMUS (Society for Electro Acoustic Music in the United States)[4]
  • Група по компютърна музика към Университет „Карнеги Мелън“[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The University of Melbourne: "The Music of CSIRAC: Introduction"
  2. International Computer Music Association
  3. Institut de Recherche at Coordination Acoustique/Musique
  4. Society for Electro-Acoustic Music in the United States
  5. Carnegie Mellon University - Computer Music Group