Константин фон Алвенслебен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константин фон Алвенслебен
Constantin von Alvensleben
немски генерал

Роден
Починал
28 март 1892 г. (82 г.)

НаградиPour le Mérite
Орден Черен орел
Константин фон Алвенслебен в Общомедия

Константин фон Алвенслебен (26 август 1809 – 28 март 1892) е пруски и впоследствие германско-имперски генерал.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Айхенбарлебен в провинцията Саксония, Алвенслебен влиза в пруската армия в курсантното тяло през 1827 г. Той става първи лейтенант през 1842 г., капитан през 1849 г. и майор на Великия генералски щаб през 1853 г., откъдето след няколко години отива в Министерството на войната. Скоро след това той е провъзгласен за полковник и командвал един пехотен полк до 1864 г., когато става майор-генерал след Втората Датска война.

Алвенслебен командва бригада в Австро-пруската война от 1866. При действието при Суур (Буркерсдорф) на 28 юни, той се проявява значително добре, а при битката при Кьонихгрец, където води настъпваща гвардия от Гвардейските тела, неговата енергия и инициатива са още по-осезаеми. Скоро след това той жъне успех с командването на дивизия, а генерал Вилхелм Хилер фон Гертринген пада в битка. Алвенслебен е провъзгласен за лейтенант-генерал и запазва своето управление след сключването на мир.

През 1870 г., в разгара на Френско-пруската война, Алвенслебен наследява принц Фридрих Карл в командването на 3-ти корпус, който формира част от Втората германска армия и с която той се проявява отново като талантлив предводител в битката при Марс-Ла-Тур. Скоро след своята смърт през 1892, той е награден с Ордена на Черния орел.

Пруският пехотен 52 полк е наречен фон Алвенслебен в негова чест.