Константин фон Алвенслебен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Константин фон Алвенслебен
немски генерал
Константин фон Алвенслебен 
Роден: 26 август 1809 г.
Починал: 28 март 1892 г. (82 г.)

Константин фон Алвенслебен (26 август 1809 – 28 март 1892) е пруски и впоследствие германско имперски генерал.

Роден в Айхенбарлебен в провинцията Саксония, Алвенслебен влиза в пруската армия в курсантното тяло през 1827. Той става първи лейтенант през 1842, капитан през 1849 и майор на Великия генералски щаб през 1853, откъдето след няколко години отива в Министерството на войната. Скоро след това той бил провъзгласен за полковник и командвал един пехотен полк до 1864, когато станал майор-генерал след Втората Датска война.

Алвенслебен командвал бригада в Австро-пруската война от 1866. При действието при Суур (Буркерсдорф) на 28 юни, той се проявил значително добре, а при битката при Кьонихгрец, където водел настъпваща гвардия от Гвардейските тела. Неговата енергия и инициатива били още по-осезаеми. Скоро след това той пожънал успех с командването на дивизия, а генерал Вилхелм Хилер фон Гертринген паднал в битка. Алвенслебен бил провъзгласен за лейтенант-генерал и запазил своето управление след сключването на мир.

През 1870, в разгара на Френско-пруската война, Алвенслебен наследил принц Фридрих Карл в командването на 3-ти корпус, който формирал част от Втората германска армия и с която той се проявил отново като талантлив предводител в битката при Марс-Ла-Тур. Скоро след своята смърт през 1892, той бил награден с Ордена на Черния орел.

Пруският пехотен 52 полк бил наречен фон Алвенслебен в негова чест.