Контролна сума

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Контролна сума (на английски: checksum – „проверо(въ)чна сума“, „сума за проверка“) в математиката е някаква стойност, пресметната с определен алгоритъм, която се пресмята от последователността на данните. Използва се и при предаването на данни, за да се провери дали са предадени правилно (да се изключи влиянието на някакви смущения).

От гледна точка на математиката контролната сума е хеш-функция, която се използва за изчисление на контролен код — няколко бита в голям масив от данни, например мрежов пакет или компютърен файл — който служи за откриване на грешки при предаването или съхранението на информацията. Резултатът от изчислението на контролната сума се добавя в края на масива непосредствено преди началото на предаването на данните или преди съхраняването им върху някакъв носител. Впоследствие кодът се проверява, за да се потвърди нейната цялостност (интегритет). Популярността на контролните суми е обусловена от това, че подобна проверка се реализира много просто в двоичната система, лесно се анализира и е подходяща за откриване на грешки от общ характер, дължащи се на смущения в каналите за предаване на данни.

Някои видове контролни суми са:

  • CRC (в частност CRC8, CRC16, CRC32) се използва при проверка за цялостност на данните при предаването им. Програмите-архиватори включват CRC на изходните данни в създадения архив за да може получателят да се увери, че разархивираните данни са коректни. Прост за реализация, при това осигуряващ ниска вероятност за възникване на колизия на хеш-функцията, когато различни данни имат една и съща контролна сума.
  • MD5 и други криптографски хеш-функции се използват например за удостоверяване целостта на данните.
  • Под името „контролно число“ влиза в номера на стоки и различни документи.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Контрольная сумма“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.