Коронски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Корони)
Коронски манастир
Ἱερὰ Μονὴ Κορώνης
Карта Местоположение
Вид на храмаправославен манастир
Страна Гърция
Населено мястоАграфа
РелигияЦърква на Гърция
Епархияставропигиален
Тип на сградатаатонски
ИзгражданеXII век
Реликвимощи на Неохорий Чудотворец
Статутдействащ
Състояниезапазен
Коронски манастир в Общомедия

Коронският манастир „Рождество Богородично“ (на гръцки: Ἱερὰ Μονὴ Κορώνης) е православен манастир в Аграфа, Гърция. Манастирската площадка се намира на около 800 метра надморска височина, върху склон, покрит с дъбови и кестенови дървета.[1][2][3]

Манастирът се намира на източната страна на язовира „Николаос Пластирас“. Историята му датира от XII век и по-точно от 1123 година, когато е открита смятана за чудотворна икона на Богородица, която е причината за основаването на Светата обител. Основател на манастира е император Йоан II Комнин. Още с основаването си манастирът се сдобива със ставропигиален статут на императорски и патриаршески.

Манастирът е разрушен от голямо земетресение през XVI век и веднага е възстановен от Андреас Буно. От този сграден комплекс днес е запазен само католиконът, който се подържа в отлично състояние. Иконостасът датира от началото на XVIII век и е дело на дърворезбари от Епир, като се смята за един от най-красивите в Тесалия. Стенописите са от 1739 година. Те са дело на неизвестен по име зограф. Католиконът е посветен на Рождество Богородично, принадлежи към атонския тип и е с четириъгълен триконхален купол. Зографисването на католикона следва Критската школа, отдавайки особено значение на лицата и модела на дрехите.

В манастира кипи буден духовен и народен живот по време на османското владичество. Въстанието на Дионисий Философ (Скилософ) през 1600 година дава повод на османците да обвинят монасите в помагачество на въстаниците, но манастирът е опазен. В манастира през XVIII век е функционирало килийно училище с по-високо образователно ниво, където са преподавали видни личности като Анастасий Гордиос и Свети Козма Етолийски. Втората световна война и Гражданската война в Гърция водят до запустяване на манастира, който е тежко засегнат от водените в съседство бойни действия. През 1967 година манастирът остава без монаси, след като умира игуменът му. През XXI век манастирът е възстановен.

Манастирското бартство отбелязва тържествено на 8 септември Рождеството на Дева Мария, на което е посветен католиконът, и на 4 декември почита паметта на Свети Серафим, архиепископ на Фанари.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ἱερὰ Μονὴ Κορώνης // Архивиран от оригинала на 2021-10-09. Посетен на 2022-08-06.
  2. Ορλάνδος, Α. Η επί της Πίνδου Ι. Μ. Κορώνης // ΕΕΒΣ 15. 1939. с. 405 – 416.
  3. Заб. Не е изключена връзка и с фамилията Врана, родствена и сподвижна на Комнините.
  4. Историята на манастира, на гръцки език // Архивиран от оригинала на 2020-07-19. Посетен на 2022-08-06.