Корпус (формирование)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Корпус (военна единица))
Вижте пояснителната страница за други значения на Корпус.

Корпус (от латински: corpus – тяло, общо цяло) е постоянно или временно (експедиционен корпус) военно формирование (обединение).

Най-често терминът се употребява в съчетание за „армейски корпус“ (в сухопътните войски), както и за „въздушен корпус“ (във военновъздушните сили).

Води бойни действия във военно време самостоятелно (отделен корпус) или в състава на армия или фронт (група армии). В мирно време се използва за съвместна подготовка на личния състав от различни родове войски и обучение на висши чинове за командване на големи военни формирования.

Състои се от военни съединения (дивизии, бригади), части и подразделения от различни родове войски. Представлява междинно звено в структурата на въоръжените сили между дивизията и фронта (групата армии).

Наименованието може да се допълва, като се определя по няколко параметъра:

  • според преобладаващия род войски (пехотен, ракетен, танков и т.н.);
  • според присвоен номер в рамките на съответните въоръжени сили;
  • (в миналото) според дислоцирането или произхода на състава;
  • (неофициално) по името на командващия го офицер.

Според щата на въоръжените сили на СССР категорията командир на корпус се присвоява за офицер със звание генерал-лейтенант. По щат военновременният личен състав на корпуса е от 20 000 до 50 000 военнослужещи, в зависимост от въоръжените сили, към които принадлежи, и възлаганите задачи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Корпусът, като постоянно висше тактическо обединение, се появява в началото на XIX век във Франция, а по-късно и в други държави. По онова време се е състоял, като правило, от 2 дивизии.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Корпус (военное дело)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​