Коучинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Коучингът [1][2] е процес на обучение или развитие, чрез които дадено лице се подкрепя, докато се постигне конкретна лична цел или професионален резултат, благодарение на подкрепящата връзка между коуч и напътстван, методите и стила на използваната комуникация.

Концепцията за коучинга идва от спорта. Обучението по ски, тенис и голф се променя преди 20 г. от харвардския педагог и тенис експерт Тимоти Галуей. С книгите си „Вътрешната игра в тениса“, „Вътрешна игра в голфа“, „Вътрешното ски спускане“, в които разгръща тезата си, че опонентът в собствената глава е по-опасен от този отвъд мрежата. Според него коучът може да помогне на играча да премахне или ограничи вътрешните препятствия пред своето представяне, ще се достигне до една неочаквана естествена възможност за усвояване и резултати, без да е нужна голяма техническа подкрепа от коуча. Така се стига до същината на коучинга: той отключван потенциала на хората, за да максимизира тяхната успеваемост.

В исторически план развитието на коучинга е повлияно от много други области на изследвания, включително и тези на личностно развитие, обучение на възрастни, психология и други организационни и лидерски теории и практики.

Видове коучинг[редактиране | редактиране на кода]

В зависимост от спецификата, коучингът най-общо се дели на:

  • Индивидуален (или Лайф коучинг) – занимава се с индивидуалното, личностно развитие на клиентите
  • Бизнес коучинг – занимава се с развитието на екипи
  • Екзекютив коучинг (коучинг за собственици на бизнеси, предприемачи и висши мениджъри, Executive Coaching)

Последният вид има за цел развитие на ценните и влиятелни висши мениджъри, собственици и предприемачи, разкриване на потенциала им, като по този начин, поради каскадния ефект на промяната, тя обхваща цели отдели, цели организации и се отразява на обществото като цяло. Представлява индивидуална работа с ценните за организацията мениджъри, както и собствениците. В това партньорство клиент и коуч определят сферите на работа, целите, към които се стремят и се проследяват резултатите, които се постигат, за да могат клиентите да са максимално ефективни и полезни за организацията, за обществото, да са пълноценни и удовлетворени от живота си.

Коучингът за собственици на бизнеси и висш мениджмънт се фокусира върху развитие и разгръщане на потенциала на човека да води, мотивира и влияе върху хората. Вместо да се занимава с решаване на тактически задачи и ситуации или придобиване на базисни умения, коучингът за собственици на бизнеси и висш мениджмънт се заема с развитие на стратегическото мислене на клиентите. Това е особено полезно за организациите, защото подобни хора обикновено имат изключително голямо въздействие върху мисията и визията на цялата структура, върху изграждане на корпоративната култура и върху останалите хора в организацията. С разгръщане на потенциала на един човек, цялата организация може да стане по-ефективна и успешна поради „каскадния ефект“ на промяната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Обучение, трениране, даване на насоки, инструктиране с факти“ (Оксфордски речник)
  2. coach

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Coaching“ и страницата „Industrial and organizational psychology“ в Уикипедия на английски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.