Кочо Битоляну

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кочо Битоляну
Кочо Битолjану
политик от Социалистическа република Македония
Роден
Починал
18 юни 2015 г. (91 г.)

Кочо Битоляну (на македонска литературна норма: Кочо Битолjану) е деец на комунистическата съпротива във Вардарска Македония от влашки произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 януари 1924 година в град Крушево. Става член на Местния комитет на СКМЮ и ръководи диверсантски групи в Скопие. Във връзка с убийството на дееца на ВМРО Мане Мачков Битоляну заедно с Търпе Яковлевски и Ангеле Михайловски и Бранко Фрицкан са арестувани, като Битоляну, Михайловски и Фрицкан получават присъди по 15 години затвор[1]. Битоляну е физически убиец на Мачков, а при атентата ранява в крака Петре Богданов[2]. След Втората световна война е повереник и секретар на Градския народен комитет и ръководи ОЗНА за Македония, както и УДБА за Югославия. В различни периоди и държавен заместник-секретар и секретар за вътрешни работи на Социалистическа република Македония. Бил е народен представител в Събранието на СРМ. Носител е на Партизански възпоменателен медал 1941 година[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Последен збор Трпе Јаковслевски, star.utrinski.com.mk
  2. Разговор со Кочо Битољану - седумдесет години по атентатот врз бугарскиот полицаец Мане Мачков, republika.mk/, 12.08.2013 г.
  3. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 162. (на македонска литературна норма)
     Портал „Македония“         Портал „Македония