Кралски замък (Варшава)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралски замък
Zamek Królewski
Излед от Замковия площад
Карта Местоположение във Варшава
Видзамък
МестоположениеВаршава, Полша
АрхитектДжовани Батиста Тревано
Стилранен бароков стил
Изграждане1598, 1971
Височина60 метра
СайтОфициална страница
Кралски замък в Общомедия
Дворецът с медния покрив и библиотеката
Кралският замък и Замковият площад

Кралският замък (на полски: Zamek Królewski w Warszawie) е дворцов музеен комплекс във Варшава.

Построен е през 1598 - 1618 г. за полския крал и велик литовски княз Сигизмунд III Васа на мястото на средновековния замък на мазовските князе.

Дворецът е построен на изкуствен хълм, във формата на петоъгълник, и се откроява на фона на градската 60-метрова кула.

Замъкът е бил подложен на грабежи по време на шведското нашествие в средата на 17 век и Великата северна война. Въпреки че Ян III Собиески и Август III финансирали ремонта, пълно обновление на порутените сгради свързани с името на последния крал Станислав Август Понятовски.

По негова инициатива по протежението на река Висла е построено ново крило със съвременен интериор в класически стил, а старият замък е построен наново, включвайки и удължен корпус на кралската библиотека, съединяваща замъка с бароковия дворец „под значката“.

Между 2-те световни войни дворецът, който е смесица от сложни конструкции и реконструкции от различни епохи, внимателно е възстановен и там отива президентът Игнаци Мошчицки. В началото на Втората световна война нацистите занемаряват двореца и го подлагат на системно и безсмислено разрушение.

След войната мястото на замъка е празно до 1971 г., когато сеймът окончателно се отказва от плановете за построяване на съвременни сгради на правителството на това място и решава да възстанови двореца по оцелелите фрагменти и снимки и по възможност да му придадат формата, която е имал през 17 век. Възстановителната работа продължава до 1988 г.

Днес в дворцовия музей могат да се видят картини на Рембранд и Матейко, а също и урната с праха на Тадеуш Косцюшко.

Интериор[редактиране | редактиране на кода]