Направо към съдържанието

Красимир Атанасов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Красимир Атанасов
български математик
Роден
Красимир Тодоров Атанасов
23 март 1954 г. (70 г.)

Учил вСофийски университет
Научна дейност
Работил вИнститут по биофизика и биомедицинско инженерство[1]

Красимир Тодоров Атанасов[2] е български учен, математик, академик на Българската академия на науките, доктор на математическите науки, доктор на техническите науки[3], дългогодишен преподавател, старши научен сътрудник I степен. Работи в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, носител е на много звания, награди и отличия, включително Награда „Питагор“ на МОН за утвърден учен в техническите науки (2013 г.)[4] и Голямата награда за изключителен индивидуален принос за оформяне на H-индекса на БАН (2020 г.) [5]. Известен е преди всичко с въвеждането на понятията интуиционистки размити множества (1983 година) и обобщени мрежи (1984 година), които са обобщения, съответно, на понятията размитите множества и мрежи на Петри.

Роден е на 23 март 1954 г. в град Бургас. През 1978 г. завършва Факултета по математика и механика при Софийския университет „Климент Охридски“.

През 2012 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 2021 г. – за академик [6]. Той е почетен член на Технологичния институт на Сидни[3], член на Съюза на математиците в България, Американското математическо общество, Съюза на учените в България и член на редколегиите на редица списания.

Съгласно класация на Стандфордския университет през 2020 г., Красимир Атанасов е сред първите два процента най-добри учени в света [7] На 9 април 2024 година е награден от президента Румен Радев с орден „Стара планина“ първа степен за заслуги „в областта на изкуствения интелект, информатиката и математиката“.[8]