Крахът на Уолстрийт (1929)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тълпа хора на Уол Стрийт след краха на борсата

Крахът на Уолстрийт от 1929 представлява криза на Нюйоркската фондова борса от 24 октомври до 29 октомври 1929 г. Сриването на курсовете на акциите слага начало на Голямата депресия, най-голямата икономическа криза на 20 век.

"Черният четвъртък" (24 октомври), "черният понеделник" (28 октомври) и "черният вторник" (29 октомври) са дните през които акциите отчитат най-голям срив.

Причини[редактиране | edit source]

Причините за кризата лежат във високата степен на либерализация на международния пазар, както и в крайната форма на либерализъм в Щатите по онова време.

След войната Европа излиза изтощена без достатъчно собствено производство, което допринася за годините на невероятен икономически ръст за САЩ. Европа отново си стъпва на крака и намалява драстично количеството на внесени стоки, което допринася за свръхпродукцията в САЩ. Системата за кредитиране и ниските данъци върху капиталите довеждат до масова спекулация на борсата. Цените на акциите са в постоянен ръст, който обаче не отразява реалното състояние на компаниите.

Развитие на събитията[редактиране | edit source]

Последици[редактиране | edit source]

Отворените граници между Европа, Америка и страните от третия свят бързо превръщат кризата в световна. Липсата на покупателна способност на населението съчетана със свръхпродукция довеждат до фалити на огромна част от предприятията, безработица и глад във всички засегнати от кризата страни. Добитък бива заравян в САЩ, кафето се изгаря в локомотивите в Бразилия. Тези опити за стабилизация на цените се оказват безпочвени, защото без работа хората не могат да си позволят да купуват, още по-малко и на по-високи цени.

Кризата в САЩ бива овладяна от Франклин Рузвелт и Новият Курс.

Вижте също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]