Крахът на Уолстрийт (1929)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тълпа хора на Уол Стрийт след краха на борсата

Крахът на Уолстрийт от 1929 представлява криза на Нюйоркската фондова борса (NYSE), най-големият фондов пазар в света, от 24 октомври до 29 октомври 1929 г. Сриването на курсовете на акциите слага начало на Голямата депресия, най-голямата икономическа криза на 20 век.

"Черният четвъртък" (24 октомври), "черният понеделник" (28 октомври) и "черният вторник" (29 октомври) са дните през които акциите отчитат най-голям срив.

Хронология[редактиране | редактиране на кода]

След Първата световна война Европа излиза изтощена без достатъчно собствено производство, което допринася за годините на невероятен икономически ръст за САЩ. По това време Ню Йорк Сити се превръща в голяма метрополия, а Уолстрийт е един от водещите икономически центрове на света. Нюйоркската фондова борса (NYSE) е най-големият фондов пазар в света. Европа отново си стъпва на крака и намалява драстично количеството на внесени стоки, което допринася за свръхпродукцията в САЩ. Системата за кредитиране и ниските данъци върху капиталите довеждат до масова спекулация на борсата. Цените на акциите са в постоянен ръст, който обаче не отразява реалното състояние на компаниите.

Причините за кризата лежат във високата степен на либерализация на международния пазар, както и в крайната форма на либерализъм в Щатите по онова време.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Отворените граници между Европа, Америка и страните от третия свят бързо превръщат кризата в световна. Липсата на покупателна способност на населението съчетана със свръхпродукция довеждат до фалити на огромна част от предприятията, безработица и глад във всички засегнати от кризата страни. Добитък бива заравян в САЩ, кафето се изгаря в локомотивите в Бразилия. Тези опити за стабилизация на цените се оказват безпочвени, защото без работа хората не могат да си позволят да купуват, още по-малко и на по-високи цени.

Кризата в САЩ бива овладяна от Франклин Рузвелт и Новият Курс.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]