Нюйоркска фондова борса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нюйоркската фондова борса)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нюйоркска фондова борса
New York Stock Exchange
NYSE Logo.svg
Сградата на Нюйоркската фондова борса
Сградата на Нюйоркската фондова борса
Информация
Вид фондова борса
Град Ню Йорк
Страна  САЩ
Локация Уол Стрийт
Основана 8 март 1817 г.
Собственик Intercontinental Exchange
Валута Щатски долар
Списъци 2400
Пазарна
капитализация
20,161 трилиона щатски долара (2011)
Обем 22,9 трилиона щатски долара
Сайт www.nyse.com
Нюйоркска фондова борса в Общомедия

Нюйоркската фондова борса (на английски: New York Stock Exchange, NYSE) е най-голямата фондова борса за ценни книжа на света и втората по брой компании. Тя е създадена на 17 май 1792 г. и се намира на Уол Стрийт в Ню Йорк, САЩ.

На Нюйоркската борса се търгуват ценни книжа на над 1500 компании с пазарна капитализация над 10,1 трилиона щатски долара (в тях работят над 25 млн. души).

Борсата има 1366 члена, като в съвета на директорите участват 27 души. Местата се откупуват от желаещите да ги заемат, като през 2003 г. цената на място в директорския съвет се е търгувало за 1 350 000 щатски долара.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основите на Нюйоркската фондова борса са поставени от 24 брокери, събрали се (според легендата) под сянката на един западен чинар (на английски: Buttonwood) на Уол Стрийт (съвременното схващане е, че срещата е станала в хотел „Кори“[1]), за да приемат вътрешен кодекс за поведение и фиксирани комисионни – т.нар. Buttonwood Agreement. Необходимостта от такъв кодекс е предизвикана от първия за Уолстрийт спекулативен скандал (Panic of 1792 – финансова криза) от началото на 1792 г., при който основни действащи лица са Уилям Дуър и неговият агент Джон Пинтард[1]. По-късно сделките се сключват в разположената на средата на Уол Стрийт сграда Tontine Coffee House, където брокерите създават офиси. През 1817 г. организацията се превръща в New York Stock Exchange Board, на която се предлагат акции на ЖП компании, индустриални предприятия и други ценни книжа. През 1863 г. името се сменя на New York Stock Exchange. През 1903 г. борсата се премества в нова сграда на номер 11, където е разположена и до днес.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Уочтъл, Хауърд М.. Улица на мечтите – Булевард на разбитите сърца. София, Арго Пъблишинг, 2005. ISBN 954-328-052-5.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]