Кремъчно оръжие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кремъчен запал на ловна пушка от 18 век

Терминът Кремъчно оръжие най-често се използва за обозначаване на огнестрелното оръжие с кремъчен затвор, като възпламеняването на заряда става с помощта на искри, изсичани от кремък при удара му в огнивна пластинка.

Древният човек използва кремъка за направата на оръжие и предмети на бита (наконечници за стрели, кремъчни ножове и т.н.).

В периода 16 – 19 век кремъчното оръжие се използва при въоръжението във всички страни (включително и в Русия). В Русия е използвано кремъчно оръжие с калибър от 17,5 до 21,5 mm, и с тегло от 4 до 5,6 kg. Средната далечина на изстрела с кремъклиите е от 140 до 800 метра. Има два вида кремъчни оръжия: гладкостволни и нарезни. Скорострелността на гладкостволните е 2 – 3 изстрела в минута, а при нарезните – 1 изстрел в минута. В средата на 19 век на смяна на кремъчните пушки идват винтовките.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кремнёвое оружие“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.