Кривогледство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кривогледство
Кривогледство, при което очите не са насочени към една и съща точка в пространството.
Класификация и външни ресурси
Специалност Офталмология
МКБ-10 H49H50
МКБ-9 378
OMIM 185100
База данни
DiseasesDB
29577
База данни
MedlinePlus
001004
Мед. рубрики MeSH D013285
Синоними heterotropia, страбизъм
Кривогледство в Общомедия

Кривогледство (страбизъм) е дефект на зрението, при което очите не са симетрично разположени.

Причини[редактиране | редактиране на кода]

Причините за кривогледство могат да бъдат много, но най-честите са много голям или различен диоптър на очите и нарушен баланс между действието на външните очни мускули (шест за всяко око). При почти половината от случаите кривогледството е вродено състояние. Има и наследствен елемент. Появява се при раждане или в по-късна детска възраст. Среща се и при възрастни хора като проява на друго заболяване или травма. При бебетата до 3 – 4 месечна възраст съществуват некоординирани очни движения (физиологично кривене). След тази възраст започват да фокусират малки предмети и очите се „изправят“. След 6-я месец не съществува физиологично кривогледство.

Отклонението на очите може да бъде постоянно или периодично. При малки деца кривенето може да е различно в няколко последователни дни или дори в различните часове на деня. Понякога зад едно кривогледство в ранна детска възраст може да се крие друго сериозно очно заболяване (например очен тумор). Окото, което се изкривява може да остане „мързеливо“ т.е. да не фокусира добре предметите и детето впоследствие да не може да чете с него.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Има два вида кривогледство – съдружно и паралитично.

Паралитично кривогледство[редактиране | редактиране на кода]

Паралитичното кривогледство се характеризира със следните белези: подвижността на очната ябълка на кривогледото око е ограничена в зоната на действие на засегнатия мускул. Ъгълът на кривенето се увеличава по посока на парализирания мускул. При опит да се фиксира предмет със засегнатото око болният отклонява здравото си око много повече, отколкото е било отклонено кривогледото око. Когато гледат само със засегнатото око, болните се оплакват от раздвояване на образите (диплопия), световъртеж и неправилно локализиране на предметите в пространството. При паралитично кривогледство главата е в компенсаторно положение, за да може да се избегне двойното виждане.

Съдружно кривогледство[редактиране | редактиране на кода]

Съдружното кривогледство се отличава от паралитичното по някои особености. При него изследвани двете очи поотделно имат напълно запазена подвижност. Ъгълът на кривене е винаги еднакъв независимо от посоката на погледа. Ако закрием здравото око, то ъгълът на отклонение е равен на ъгълът на отклонение на здравото око. Липсва двоене на образите, световъртеж, лъжлива локализация на предметите в пространството, няма и компенсаторно наклоняване на главата за избягване на двойни образи. Причините за появата на съдружно кривогледство са различни. На първо място са нарушенията в пречупвателната способност на очите (далекогледство и късогледство), които променят относителното съответствие между акомодацията и физиологичната конвергенция (събиране на зрителните оси).

При наличие на кривогледство се нарушава развитието на пространственото зрение, което е много важно за определени професии. При всеки индивидуален случай трябва консултация със специалист по кривогледство, който въз основа на редица правила и собствен опит решава конкретно кога е по-добре да се оперира и кога да се лекува с очила. В редица случаи едното не изключва другото.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]