Кричимски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кричимски манастир
„Рождество Богородично“
Krichim-monastery-church-exterior.jpg
Църквата на манастира отвън
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Кричим
Вероизповедание Българска православна църква
Епархия Пловдивска
Изграждане IX – X век
Статут Действащ мъжки манастир,
паметник на културата
Кричимски манастир
„Рождество Богородично“
в Общомедия
Интериорът на храма

Кричимският манастир „Рождество Богородично“ е български мъжки православен манастир в околностите на град Кричим, България. Манастирът е част от архиерейско наместничество Пловдив, на Пловдивската епархия на Българската православна църква. Храмовият празник на манастира е на Голяма Богородица – 15 август.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Портата на манастира

Кричимският манастир е разположен в западнородопския рид Баташки снежник, на левия бряг на река Въча, на около 6 км южно от самия град Кричим. До него може да се стигне с автомобил по първокласния път Кричим – Девин по поречието на Въча. В съседство е Кричимският минерален извор.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че манастирът е основан през ІХ-Х[1] или през ХІІІ век.[2] При потушаването на Априлското въстание (1876 г.) е опожарен. Възобновен е през 20 век (1932 г.), а от 2006 година е действащ.

В дворът му е съхранена голяма каменна плоча от чешма с надпис разделен в две части с кръст носен от два птицеобразни змея. Горният надпис гласи: „От богохран(имото) село Бата(к), Вело, Гено, Тено, Анас(тас), Дело“, а долния: „Изволением отца и поспешением сина и совершением (светаго духа), направи се сия чешма в лето 1592 со ктитор Илия при игумена Онуфрия. Бог да прости“. Това е и най-старата ктиторска чешма установена в България.[3] Както и най-старото упоменаване на град Батак.

Манастирът представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна черква, жилищна сграда и красива каменна чешма. В миналото е имал два метоха: в гр. Кричим и в с. Козарско.

Манастирът е обявен за паметник на културата.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България