Кросби Стилс Неш Енд Йънг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

„Кросби, Стилс, Неш Енд Йънг“ (на английски: Crosby, Stills, Nash & Young), съкр. КСНЙ, е фолк рок супергрупа от щата Калифорния, САЩ.

Включва Дейвид Кросби, Стивън Стилс и Греъм Неш, както и Нийл Йънг, когато свири с тях. За тях е характерно, че създават сложни вокални хармонии, често водят междуличностни спорове, проявяват политически активизъм, и оставят дълбока следа в американската музика и култура. Всичките четири члена на КСНЙ са почетени двукратно с място в Залата на славата на рокендрола, макар че Йънг получава място за работа извън групата.

Преди възникването на КСН, всеки неин член преди това членува в други групи. Дейвид Кросби първо е във фолк рок групата Бърдс; Стивън Стилс е вокал, китарист и композитор на Бъфало Спрингфийлд, където също участва Нийл Йънг; а Греъм Неш свири в Холис, една от групите на британската инвазия.

Поради търкания вътре в Бърдс между Кросби и другите членове на групата, музикантът излиза от групата в края на 1967 г. В началото на 1968 г., Бъфало Спрингфийлд също се разтурят по лични причини, и след издаването на последния им албум - Last Time Around - Стилс се оказва без работа през лятото. Заедно с Кросби, Стилс търси неформално обединение и подготвят нова музика. Вследствие на среща във Флорида на една шхуна с Кросби, песента Wooden Ships е написана, с участието на друг гост, Пол Кантнър, от Джеферсън Ерплейн.

От друга страна, Неш се запознава с Кросби, когато Бърдс правят концертна обиколка в Обединеното кралство през 1966 година. Когато Холис отиват в Калифорния през 1968 г., Неш подновява приятелските си взаимоотношения с Кросби. На едно събиране в къщата на Джони Мичъл през юли 1968 г., Неш пита Стилс и Косби дали искат да повторят версията си на You Don't Have to Cry, нова композиция на Стилс, в която на Неш е поверена третата вокална част. Вокалите изграждат нова визия и тримата осъзнават, че са създали химия с гласовете си.

В креативен план, Неш не е доволен от Холис, и той решава да напусне състава, за да се включи към двойката Кросби-Стилс. След неуспешно прослушване за Епъл Рекърдс на Бийтълс, Ахмет Ертегюн, който е привърженик на Бъфало Спрингфийлд, ги привлича в Атлантик Рекърдс. След това начало, поради опита им със съответните групи, триото решава да не се затварят в групов шаблон, и затова използват имената си, за да бъдат сигурни, че ще имат независимост, както и за гаранция, че групата ще продължи да свири, дори ако някой от групата напусне, както правят Бърдс и Холис след раздялата им с Кросби и Неш. Звукозаписният контракт с Атлантик е отражение на тази ситуация, оторизирайки КСН да разполагат с уникална свобода, която нито една млада група преди това не е имала.

Триото подписват с екип за представителство, състоящ се от Елиът Робъртс и Дейвид Гефън. Те изготвят договор с Атлантик и помагат за затвърждаването на влиянието на групата в музикалната индустрия. Робъртс прави така, че групата да е фокусирана и еготата на членовете да бъдат сведени до минимум; а Гефън държи изкъсо договорите.