Крузейро до Сул (Акри)

(пренасочване от Крузейру ду Сул (Акри))
Крузейру ду Сул
Cruzeiro do Sul
Знаме
      
Герб
Центърът на града
Центърът на града
Бразилия
-7.6308° с. ш. -72.67° и. д.
Крузейру ду Сул
Акри
Страна Бразилия
ЩатАкри
МезорегионВали ду Журуа
МикрорегионКрузейру ду Сул
Площ7924.943 km²
Надм. височина182 m
Население78444 души
9,9 души/km²
КметВагнер Салис (PMDB)
Основаване28 септември 1904 г. (1904-09-28) (119 г.)
Пощенски код69.980-000
Официален сайтwww.cruzeirodosul.ac.gov.br
Крузейру ду Сул в Общомедия

Крузейру ду Сул (на португалски: Cruzeiro do Sul, в превод, Южен кръст) е град — община в западната част на бразилския щат Акри. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Крузейру ду Сул, мезорегион Вали ду Журуа. Населението на общината към 2010 г. е 78 444 души, а територията ѝ е 7924.943 km2. Административен център на общината е град Крузейру ду Сул.

Основният източник на приходи в Крузейру ду Сул е извличането на каучук, а на второ място се нареждат отглеждането на маниока, кафе и ориз. Градът се обслужва от Международното летище Крузейру ду Сул.

История[редактиране | редактиране на кода]

Общината е кръстена в чест на съзвездието Южен кръст (Cruzeiro - кръст и Sul - южен); основана е по силата на декрет от 12 септември 1904 г., когато полковникът от бразилската войска Грегориу Тауматургу ди Азеведу установява временното седалище на общината край извора на река Моа. Официалното основаване е на 28 септември 1904, когато седалището на тогавашния департамент Алту Журуа̀ е преместено в Крузейру ду Сул. Новото място тогава се нарича „Бразилски център“ (Centro Brasileiro), собственост на Антониу Маркис ди Менезис, по-късно откупено от бразилското правителство.

На 17 ноември 1903 г. територията на щата Акри става част от Бразилия по силата на Договора от Петрополис; впоследствие е разделена на три департамента: Алту Журуа, Алту Пурус и Алту Акри, независими помежду си и пряко подчинени на Централното правителство. Департаментите се администрират от Интендант, подобно на днешните префекти (кметове), назначаван пряко от президента на републиката, така до 1920 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Река Журуа, пресичаща Крузейру ду Сул

Релефът на общината е предимно хълмист с амазонска растителност. Площта ѝ е 7924,94 km².[1] Разположена е в северозападната част на щата Акри, на левия бряг на реката Журуа; отстои на 648 km от столицата на щата Риу Бранку, по междущатската магистрала BR-364.

Граничи на север с щата Амазонас, на юг с община Порту Валтер, на изток с Тарауака, на запад с Перу, Мансиу Лима и Родригис Алвис.[2]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Крузейру ду Сул, както и на района Журуа, се формира основно от местни жители и бразилци от североизточните щати, които идват в региона на големи вълни в началото на 20 век, привлечени от бума в добива на каучук. От друга страна се наблюдава силно присъствие в района на сирийско-ливанска общност, както и имигранти от Перу.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Governo do Estado do Acre. Acre em Números 2009 // 09 de Março de 2010. Посетен на 02 de Agosto de 2010.
  2. Governo do Acre. Cruzeiro do Sul - Acre // Agência de Notícias do Acre. Посетен на 06 de Setembro de 2010.[неработеща препратка]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]