Крум Дончев през сезон 2010

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Крум Дончев започва сезон 2010 с победа в Рали „Траянови врата“, през месец април. Въпреки летящия старт за екипа, Дончев започва първенството с много неизвестни, свързани най-вече с проблемите около основния спонсор на тима – компанията Приста Ойл, която поради финансовата криза е решила да съкрати в бюджета си разходите около спорта като цяло.

Дончев дава интервю за БНТ 1, по време на обществена проява в Южен парк, София, 16 октомври 2010 година.

Преди старта на второто рали за сезон 2010 – Рали „Вида“, от АСК „Дончев Спорт“ обявяват, че екипа има вече нов основен спонсор, в лицето на компанията MABANOL. Това дава спокойствие на целия екип, който започва състезанието във Видин с много настроение и желание за победа. Това издание на Рали „Вида“ бе скъсено, и се проведе в един-единствен ден. До обедния сервиз екипажите изминават 3 скоростни отсечки, които по програма се повторят още веднъж, по-късно през деня, а има и включени още два допълнителни етапа, последният от които суперспециален. Поради проблеми с дължината на предавките в предавателната кутия, Крум Дончев и Петър Йорданов изостават от водачите Димитър Илиев\Янаки Янакиев в сутрешните етапи, но наваксват много в следобедните. Въпреки че подобряват значително времената си, шампионите завършват на трето място.

През месец май стартира 43-то Рали „Сърбия“, което е част от родния рали шампионат. В много трудни условия, при силен дъжд и градушка, Дончев завършва първия състезателен ден като лидер в класирането. Във втория състезателен ден продължават с доброто си каране, оглавявайки надпреварата до четвъртия етап, когато автомобила им получава технически проблем заради дефектирала шайба на коляновия вал. Въпреки това екипажът успя да завърши отсечката, но губи много време, което е наваксано от следващите го в класирането. Екипа отстранява проблема, но загубеното време е невъзможно да се компенсира.

Следващото състезание е Рали „България“, което през 2010 година е част от календара на Световния Рали шампионат WRC (World Rally Championship), поради което и етапите са удължени с около 100 км. Същевременно има и внесени промени в скоростните отсечки. Рали „България“ 2010, ще има 14 етапа, разпредени в три отделни дни, в които националният ни шампион ще мери сили с най-доброто в Световния рали елит.

Наградите за първо място в българския национален рали шампионат, за 2010 година, получени за шампионската титла на Крум Дончев и Петър Йорданов.

АСК „Дончев Спорт“ започна подготовката за ралито доста преди да бъде даден старта, в началото на месец юли. Благодарение на подготовката си, ревизията на автомобила и самочувствието на победител в това рали, Крум Дончев стартира с номер 43. Още с откриването на ралито, на преден план излизат множество сериозни организационни проблеми, засягащи само българските пилоти, участващи в ралито, което е част от националния шампионат, и на които е обещано да се състезават по регламента от националното рали. От Световната организация отказват, принуждавайки екипите да спазват правилата от Световния Рали шампионат, да закупят гуми от Пирели (Крум Дончев и повечето пилоти се състезават с BF Goodrich), които са единствен оторизиран доставчик на гуми за шампионата и да сменят горивото си с такова, одобрено от ФИА. Така освен, че трябва да се състезават с гуми, с които не са свикнали, екипажите изразходват голяма част от бюджетите си за тези излишни разходи.

Още в първия ден автомобила на Крум Дончев получава сериозна техническа повреда, като в СЕ „Белмекен“ чупи преден диференциал.

Въпреки че екипажа се завръща в сервизния парк и не завършва отсечката, те продължават да участват след отстраняване на аварията в ралито, по така наречения метод „Супер Рали“.

В интервю Крум Дончев споделя:

Още в началото на третата отсечка се счупи предният диференциал на колата. Опитах да завърша отсечката, но за жалост това се оказа невъзможно. На 14-ия километър автомобилът вече не можеше да се движи, затова спряхме и се отказахме.

Във втория състезателен ден Дончев продължава да изпитва сериозни технически трудности със своя автомобил Пежо 207 S2000. Колата се държи добре едва в третия състезателен ден, в който Дончев\Йорданов постигат добри етапни времена, изпреварвайки с резултатите си заводски тимове от WRC шампионата като състезаващият се с Форд „Фиеста“ S2000 Хенинг Солберг.

Така в крайното класиране екипажът на АСК „Дончев-Спорт“ остава на четвърто място, след победителя Петър Гьошев (Мицубиши Лансер Ево 9), класиралите се на второ и трето място – Тодор Славов (Рено Клио R3) и Димитър Илиев (Шкода Фабия S2000).

След края на Рали „България“ Крум Дончев споделя:

Денят ни за щастие премина без технически проблеми. Постигнахме добро темпо. Една от целите ни бе с карането си да зарадваме многобройната публика на скоростните отсечки. Доволен съм, че постигнахме добри резултати спрямо Хенинг Солберг, побеждавайки го на някои отсечки.

След предизвикателството на Рали „България“, следва Рали „Сливен“ 2010. Крум Дончев се подготвя усилено преди ралито, започвайки 2 седмици по-рано подготовка. В самото рали водач в първите етапи е екипажа Димитър Илиев\Янаки Янакиев с Шкода Фабия S2000, но те получават повреда в двигателя, която не могат да отстранят и отпадат. Поемайки водачеството, Дончев не дава никакви шансове на преследвачите, спечелвайки втора победа за сезона и оглавявайки шампионата, два кръга преди края.

В Рали „Сливен 2010“ Дончев отново печели първото място, което дава щанс в оставащите две състезания до края на сезона, шампионът да защити своята титла от 2009 година.

На 10 октомври 2010 година, Крум Дончев побеждава убедително в Рали „Твърдица“ 2010, което му носи за четвърти път в кариерата най-престижното автомобилно отличие в страната – Рали шампион на България за 2010 година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]