Кулина вода

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кулина вода
България
Red pog.png
Кулина вода
Област Плевен
Red pog.png
Кулина вода
Общи данни
Население 194 (ГРАО, 2013-12-15)*
Землище 24,303 km²
Надм. височина 199 m
Пощ. код 5937
Тел. код 06589
МПС код ЕН (Пл)
ЕКАТТЕ 40573
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   - кмет
Белене
Момчил Спасов
(БСП)

Ку̀лина вода̀ е село в Северна България. То се намира в община Белене, Област Плевен.

География[редактиране | edit source]

Село Кулина вода е разположено в Централна Северна България, община Белене, Област Плевен. Намира се на 15 километра от град Белене по пътя за град Никопол, като се отбива от главния път в продължение на 5 километра. Географското разположене на селото е по-дължина в падина намираща се между два високи хълма. Селото е разделено от преминаващ поток, на две основни части разположени по двете страни на хълмовете. Основната дейност и препитание е земеделието под формата на частна собственост и кооперации. Средната възраст на населението е висока. Преобладаващата религия е православната.

История[редактиране | edit source]

Древно село! Легендите казват,че е кръстено така защото по римско време в старото село е имало кула с вода захранваща селото. Тихо и спокойно място, идеално за почивка. Хората там са доста дружелюбни. По време на турското владичество, поради скритото си географско положение, село Кулина вода остава почти незасегнато от "османския ятаган". Слуховете говорят, че селяните разбират със закъснение че България е освободена. През демокрацията селото запада с огромни темпове и икономически срив.


Културни и природни забележителности[редактиране | edit source]

За размерите си, село Кулина вода може да се похвали, че има обществена библиотека, детска градина, Кино, Фурна, Футболен стадион и Поща.

Редовни събития[редактиране | edit source]

На 8 ноември се провежда съборът на селото.


Други[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]