Кучетата на Господа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кучетата на Господа
Псы Господни
Автор Валентин Пикул
Първо издание 1980 г.
СССР
Оригинален език руски
Жанр Исторически-приключенски
Вид роман

„Кучетата на Господа“ (на руски: Псы Господни) е един от недовършените романи от съветския писател Валентин Пикул. Работата по този роман авторът започва в края на 1980 г., като е планиран да се състои от три части:

Авторът успява да напише няколко глави от първата книга, публикувана след смъртта му от съпругата му Антонина Пикул. Те разказват за появата на йезуитите в Европа и правят исторически паралели между царуването на един от най-мрачните исторически личности на Европа през 16 век: Филип II Испански и Иван Грозни.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

...В единия край на Европа, в Испания, под ръководството на Игнатий Лойола, и под патронажа на царуващия монарх Филип II разцъфтява Инквизицията. Навсякъде горят ужасни клади, в които горят хиляди еретици, в тъмните мазета изтезават „вещици“ и „магьосници“, всички противници на католическата църква безмилостно се унищожават. В същото време, в другия край на Европа, в снежна Русия се управлява от цар Иван Грозни. Стремейки се да се установи абсолютна власт над страната, той създава Опричнината. И скоро, гвардейците, водени от безмилостния цар, заливат Русия с кръвта на невинните жертви...

Източници[редактиране | редактиране на кода]