Къща на Янко Танков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Къщата на Янко Танков

Къщата на Янко Танков е 4-етажна сграда, намираща се в Русе на ъгъла на ул. „Александровска“ и ул. „Раковска“ №18.

Първоначално сградата е била едноетажна и предназначена за магазини и в такъв вид е купена от търговеца Янко Танков (27.04.1887-02.07.1951) – деец на Народнолибералната партия. През 1911 г. Янко Янков Танков заедно с брат си Танко Танков (родом от с. Килифарево, Великотърновско) и братовчед си Янко Тодоров Танков основават търговско дружество с основна дейност търговия на едро и дребно с железарски, колониални и бояджийски стоки внасяни предимно от Германия. В периода 1926-1928 те я надстрояват по един етаж на година съгласно действащите тогава кметски правила за архитектурен ансамбъл на сградите по главната улица.

Надстройката през 1928 г. е по проект на арх. Радослав Н. Радославов (завършил образованието си през 1914 г. при Огюст Перре в Париж и учил заедно с Льо Корбюзие). В партера на сградата е имало четири магазина и складове. Вътрешните стени са били богато декорирани, но фреските не са запазени. Постройката е увенчана с 4 мансардни кулички към двете улици.

След 9 септември 1944 гцялата дейност на Танкови е прекратена, активите и пасивите на предприятията им преминават в полза на държавата. Във времената на социализма се намирало едно от известните русенски заведения „Хавана“. След 1990 г. сградата е реституирана и днес част от къщата е собственост на Иван Хаджииванов (внук на Иван Хаджииванов), който полага необходимите грижи за да бъде запазена къщата като къс от стария град Русе.

Къщата на Янко Танков (изглед към входа)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • доц. д-р Васил Дойков, Марияна Димитрова, „Сградите – европейско и културно наследство на Русе. Образи и истории“