Кюбит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Simple qubits.svg

Кюбит (Qubit, q-bit) или квантов бит е единица за квантова информация. За разлика от класическия бит, който може да заема само две стойности, един кюбит може да се намира в кохерентна суперпозиция от тях. Кюбит представлява система от две състояния описана от вектор в двумерното Хилбертово пространство. Базисните вектори на такава система са ортогонални и обикновено се означават с и . Векторът на състоянието, който описва подобна система, е

,

където и са комплексни числа, които описват вероятностните амплитуди и са такива, че . Това означава, че състоянието може да бъде получено по много начини само с вариране на коефициентите и . Ако измерим един кюбит в базиса вероятността резултатът от измерването да е e (съответно за ).

Физически един кюбит може да бъде например атом или фотон. Когато за кюбит се използва фотон, информацията най-често се съдържа в поляризацията на фотона. Когато се използват атоми, информацията се записва в електронните състояния. Терминът се среща за пръв път в публикация[1] на Бенджамин Шумахер, който споделя, че го употребил на шега в разговор с колегата си Уилям Уутърз Архив на оригинала от 2008-07-24 в Wayback Machine..

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Phys. Rev. A 51, 2738

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]