Кюстендил (книга)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Кюстендил“
АвторГеорги Друмохарски
Първо издание1900 г.
Кюстендил, България
Издателствопечатница на „Бр. Г. Дюлгерови"
Оригинален езикбългарски
Жанрмемоари

„Кюстендил“ e историко-географски и етнографски очерк за Кюстендил от Георги Друмохарски - български културен деец и общественик. Издадена e през 1900 г. в Кюстендил от печатница „Бр. Г. Дюлгерови", съдържа 96 страници.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Книгата съдържа четири раздела. Първи раздел съдържа текста на ръкописа „Слово Кирила Философа", открит от автора в Паланечката кааза през 1861 и обнародван същата година в „Цариградските Български книжици".

Втори раздел „Кюстендилската кааза", съдържащ подробни сведения за Кюстендилската каза, броя на къщите, семействата, населението от мъжки и женски пол и селата, посочени поименно, е превод от „Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи", издаден в Санкт Петербург в 1889 г., със съставител Стефан Веркович.

Раздел трети „Обичаи на сватба и годишни извършвани в гр. Кюстендил и в селата му", е авторски материал, публикуван първоначално в „Български народен сборник" под съставителството на В.Чолаков и издаден в Болград през 1872 г.

Раздел ІV е озаглавен „Близкото минало на Кюстендил", и съдържа проуечванията на автора за историята, икономическото състояние на града през втората половина на XIX век, данни за турската администрация, вероизповеданията, бита и живота в този край, развитието на църковно-националните борби и описание на освобождението на Кюстендил от османска власт.

Последващи издания[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. в Кюстендил е издадено ІІ фототипно издание на книгата от кюстендилското читалище „Братство“.

През 2010 г. в Кюстендил, изд. „Константин Драгаш“ публикува осъвременено издание само на четвъртия раздел на книгата със заглавие „Близкото минало на Кюстендил", с обем 64 с.