Лазарос Варзис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за андартския капитан от Конско. За андартския капитан от Афитос, който също е известен като капитан Закардас, вижте Теохарис Сарикас.

Лазарос Варзис
Λάζαρος Βαρζής
гръцки революционер

Роден

Лазарос Варзис, известен като капитан Заркадас (на гръцки: Λάζαρος Βαρζής, καπετάν Ζαρκάδας), е гръцки андартски капитан, деец на Гръцката въоръжена пропаганда в Западна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лазарос Варзис е роден в сятищкото гръцко село Конско, тогава в Османската империя, днес Галатини, Гърция. Участва в гръцкото въстание в Македония в 1878 година, както и в Гръцкото четническо движение в 1896 година като глава на малка чета заедно с Атанасиос Бруфас, който му е втори баща.

По време на гръцката пропаганда в Македония действа в Мъглен от юни 1906 до март 1908 година, като си сътрудничи с капитан Атанасиос Ексадактилос. Поддържа контакти с Трайко Браянов, като го привлича на гръцка страна.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Μιχαηλίδης, Ιάκωβος Δ., Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου. Αφανείς γηγενείς μακεδονομάχοι (1903 – 1913). Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2008. ISBN 978-960-12-1724-6. σ. 103. (на гръцки)
  2. Αρχείο Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων Αναπήρων (ΔΕΠΑΘΑ), Αρχείο Μακεδονικού Αγώνα, φ. Β-164