Лазарос Варзис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за андартския капитан от Конско. За андартския капитан от Афитос, който също е известен като капитан Закардас, вижте Теохарис Сарикас.

Лазарос Варзис
Λάζαρος Βαρζής
гръцки революционер

Роден

Лазарос Варзис, известен като капитан Заркадас (на гръцки: Λάζαρος Βαρζής, καπετάν Ζαρκάδας), е гръцки андартски капитан, деец на Гръцката въоръжена пропаганда в Западна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лазарос Варзис е роден в сятищкото гръцко село Конско, тогава в Османската империя, днес Галатини, Гърция. Участва в гръцкото въстание в Македония в 1878 година, както и в Гръцкото четническо движение в 1896 година като глава на малка чета заедно с Атанасиос Бруфас, който му е втори баща.

По време на гръцката пропаганда в Македония действа в Мъглен от юни 1906 до март 1908 година, като си сътрудничи с капитан Атанасиос Ексадактилос. Поддържа контакти с Трайко Браянов, като го привлича на гръцка страна.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σελ. 103
  2. Αρχείο Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων Αναπήρων (ΔΕΠΑΘΑ), Αρχείο Μακεδονικού Αγώνα, φ. Β-164
     Портал „Македония“         Портал „Македония