Лайза Новак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лайза Новак
Lisa M. Nowak.jpg
американски астронавт
Роден 10 май 1963
Вашингтон, Федерален окръг Колумбия, САЩ
Националност американка
Друга професия командир на полети
Звание капитан от USN
Престой в космоса 12 денонощия 18 часа 37 мин. 54 сек.
Селекция Група НАСА-16 (1996)
Мисии STS-121
Емблема на мисията STS-121 patch.svg
Лайза Новак в Общомедия

Лайза Мария Новак (на английски: Lisa Marie Nowak) e американски офицер от USN и астронавт на НАСА, участник в един космически полет.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Лайза Новак завършва колежа Charles W. Woodward High School в Мериленд през 1981 год. През 1985 год. се дипломира като бакалавър по аерокосмическо инженерство във Военноморската академия на САЩ, Анаполис, Мериленд. През 1992 г. става магистър по същата специалност в Института за следдипломна квалификация на USN, Монтерей, Калифорния.

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Лайза Новак постъпва на служба в USN след дипломирането си през 1985 год. През 1987 год. става командир на полети в тренировъчна ескадрила 86 (VT-86), базирана в Пенсакола, Флорида. През 1993 год. завършва школа за тест пилоти в Мериленд. Остава на служба в школата като офицер по поддръжката на авиационните системи на изтребителите F-18 Хорнет и А-6 Интрюдър. В кариерата си има над 1500 часа изпитателни полети на 30 различни типа летателни апарати.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Лайза Новак е селектирана за астронавт от НАСА на 1 май 1996 година, Астронавтска група №16. Участва в един космически полет.

Полет[редактиране | редактиране на кода]

Лайза Новак лети в космоса като член на екипажа на мисия STS-121:

Космически полет на Лайза Мария Новак
Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1 4 юли 2006 Дискавъри“, мисия STS-121
STS-121 patch.svg
Специалист на мисията 12 денонощия 18 часа 37 мин. 54 сек.
Сумарно време в космоса — 12 денонощия 18 часа 37 мин. 54 сек.


Уволнение[редактиране | редактиране на кода]

На 5 февруари 2007 год. Лайза Новак е арестувана на международното летище в Орландо, Флорида. Предявени са ѝ обвинения в опит за отвличане, нанасяне на побой с телесни повреди, кражба на автомобил и унищожаване на улики. По - късно е обвинена и в опит за убийство на капитана от USAF Колин Шипман, подозирана от Новак за интимна връзка с приятеля ѝ, астронавта от НАСА Уилям Офелейн. Новак е следствена до м. ноември 2009 год., след което е осъдена на една година условно. Като смекчаващи вината обстоятелства са изтъкнати отличната ѝ служба, фактът, че е направила пълни самопризнания и е поднесла извиненията си на Колин Шипман. Заедно с Уилям Офелейн са уволнени от НАСА на 8 март 2007 год. - първи такъв случай в историята на агенцията. Л. Новак се завръща на активна служба в USN на 7 март 2007 год. (по взаимно споразумение между НАСА и USN), но е отстранена от длъжност, докато продължава съдебния процес срещу нея. На 20 август 2010 год. е уволнена дисциплинарно от флота и понижена с една офицерска степен: от капитан - на командир. След като скандалът получава широка гласност, съпругът ѝ Ричард Новак подава молба за развод и родителско право върху трите им деца.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Defense Meritorious Service Medal ribbon.svg Медал за похвална служба;
  • Navy and Marine Corps Commendation Medal ribbon.svg Медал за похвала на USN;
  • Navy and Marine Corps Achievement Medal ribbon.svg Медал за постижения на USN.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]