Ланча Тезис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Папамобил Ланча Тезис, ползван от Папа Йоан Павел II, Ватикански музей, Ватикана, Рим
Ланча Тезис

Ланча Тезис (на италиански: Lancia Thesis) е италиански седан – лимузина произвеждан от автомобилния производител Ланча в периода между 2002 и 2009 г. Моделът е характерен с уникалния си дизайн, стила и цветовите комбинации при интериора и допълнителните нововъведения в подобен автомобил принадлежности.

История[редактиране | редактиране на кода]

Разработването на наследник на Ланча Каппа започва през 1997 г. и се прави проект за седан висок клас тип лимузина.

Моделът е наследник на Ланча Каппа. Кодовото име на модела е Типо 841. Замислен като топ луксозен автомобил и значително по-представителен флагман от Ланча Каппа. Моделът не постига успеха на Каппа, но е широко ценен заради дизайна, качеството и комфорта. На другия полюс се изтъкват недостатъци като висок разход на гориво, незначителни проблеми в електрониката и други. Моделът вече е част от няколко частни колекции. Ланча Тезис оставя следа и в редица тунинг състезания и надпревари със спортни лимузини. През 2006 г. Ланча чества 100-годишния си юбилей и моделът е флагман и е един от водещите модели на церемонията и транспортира известни личности като представителна лимузина. Моделът е спрян през пролетта на 2009 г. и негов заместник не е представен същата година поради слабите продажби на модела и спада на продажбите в сегмента на луксозните седани през тази година.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Върху дизайнерите е възложена задача за създаване на нова лимузина с нови линии и пропорции. Колкото и да е новаторски, елементи от дизайна и линиите на модела имат ретро елементи и напомнят на популярните лимузини на марката. Обемната форма и линиите на купето предлагат внушителен вид на модела. Традиционната решетка на марката е оформена по нов ексклузивен начин и придава запомняща се визия. Ретро елементи има и от линиите на предните елипсовидни фарове. Задната част напомня на лимузините от 30-те и 40-те години поради леко наклонения заден капак. Задните габарити са издължени и ЛЕД светлините придават отличаващ се дизайн от другите автомобили в този клас.

Технически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

  • дължина – 4888 мм
  • ширина – 1830 мм
  • височина – 1450 мм
  • тегло – 1680 – 1980 килограма

Имидж[редактиране | редактиране на кода]

Освен за хора, които имат страст към по-скъпите и луксозни автомобили, моделът е използван като правителствена лимузина от няколко италиански министри и кметове.

Ланча Тезис Юбилейо е моделът, произведен специално за главата на Римокатолическата църква Папа Бенедикт XVI. Други висши духовници също са използвали Ланча Тезис като представителен автомобил.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Между 2002 и 2009 г. са произведени общо около 16 000 броя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]