Лебеди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лебед)
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на лебед.

Лебеди
Mute.swan.cygnets.750pix.jpg
Ням лебед (Cygnus olor)
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Cygnus Лебеди
Лебеди в Общомедия

Лебедите (Cygnus) са най-едрият род птици в семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Тежат между 3 и 15 кг. Нямат изразен полов диморфизъм. Оперението им е едноцветно или двуцветно, предимно в черно и бяло. Младите птици са светлосиви с кафеникав оттенък. Шията им е дълга и тънка. Не се гмуркат, но плуват много добре. Крилете са дълги и тесни. Летят добре, бързо и стремително.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространени са в цял свят, с изключение на Антарктида. На много места живеят редом с човека в полудиво състояние или като паркови птици, и по този начин се компенсира намаляването им в естествената им среда на обитание. Повечето видове са прелетни. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, соленоводни басейни, включително морета, океани

На територията на България се срещат следните 4 вида:

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Черни лебеди

Живеят по двойки, понякога извън размножителния период образуват ята, смесени понякога с други видове. Хранят се с растителна и животинска храна, която търси на дълбочина до метър, метър и половина. Продължителността на живота им е забележителна, има сведения за лебеди, прехвърлили педесет годишна възраст.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамни птици, като двойките често остават заедно за цял живот (оттук и легендите за лебедовата вярност). Мътенето е продължително, най-често над месец. Малките се излюпват достатъчно развити, за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно, започват да летят на възраст 3–5 месеца. Родителите защитават много активно и успешно гнездото и малките от нападения на хищници.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Малък лебед

На много места по света лебедите живеят в полудиво състояние като паркови птици, и дори дивите популации често се заселват да живеят в близост с хората. Размножават се добре в домашни условия и се чувстват добре в човешка близост. В България всичките представители на рода са защитени от закона.

Списък на видовете[редактиране | редактиране на кода]

Род Cygnus — Лебеди