Лемуроподобни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лемуроподобни
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
клон:Еутерии (Eutheria)
разред:Примати (Primates)
подразред:Полумаймуни (Strepsirrhini)
инфраразред:Лемуроподобни (Lemuriformes)
Научно наименование
Gray, 1821
Разпространение
Лемуроподобни в Общомедия
[ редактиране ]

Лемуроподобните (Lemuriformes) са примати от групата на полумаймуните, които се срещат само на о-в Мадагаскар и Коморските о-ви. Наименованието лемур идва от латинската дума lemures, за нощни духове или призраци. Така са наречени вероятно заради тъмните кръгове около големите им, светлоотразяващи очи и воят, който надават някои видове (като индри напр.). Освен представителите на четирите семейства Лемуроподобни, традиционно като лемури се определят и Ръконожките (Chiromyiformes). Типичен представител на лемурите е т.нар. Котешки лемур, ката или Пръстеноопашат лемур (Lemur catta).

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Лемуроподобните имат различни размери, като Мишият лемур тежи едва 30 гр., а индри до 10 кг. С изключение на последния, всичките имат дълга опашка с която балансират по клоните и при скокове между дърветата, а някои видове използват опашките си и за комуникация. Лапите им са приспособени за хващане, палеца се противопоставя на останалите пръсти и имат плоски нокти като човешките, с изключение нокътя на втория пръст, който е като гребен за почистване на козината. Всички видове имат рефлекторна мембрана (тапетум) зад ретината на окото, за по-добро нощно виждане и очите им светят в тъмното. Предполага се, че имат цветно зрение. Разчитат и на силното си обоняние – за разлика от същинските Маймуни (Haplorrhini), носът им е винаги влажен, подобен на кучешкия.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Като цяло по-дребните видове са активни нощем и са всеядни. Хранят се с плодове, цвят (някои и с нектар), листа и насекоми, паякообразни и гущери. По-големите видове са предимно дневни и растителноядни, но понякога разнообразяват диетата си с насекоми. Всички видове водят дървесен начин на живот, с изключение на Котешкия лемур, който прекарва по-голяма част от времето си на земята. Характерна особеност на лемурите е тяхната матриархална социална структура (в семейството женските доминират над мъжките).

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

Повечето лемури са редки или застрашени видове (виж Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN[1].) През последните няколко века много видове са изчезнали напълно вследствие изсичането на горите на Мадагаскар и лова от местни жители.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]