Лесинг (награда - ГДР)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лесинг.

Наградата „Лесинг“ (на немски: Lessing-Preis der DDR) е най-престижната литературна награда на ГДР, учредена от Министерството на културата през 1954 г. по случай 225-ата годишнина от рождението на Готхолд Ефраим Лесинг.

С наградата се удостояват изтъкнати творби от областа на театралната драматургия, теорията на изкуството и художествената критика, които „допринасят за развитието на изкуството в духа на Лесинг“.

Отличието се присъжда на отделни лица или на колективи до шест души – до 1977 г. всяка година, след това на всеки две години. Състои се от медал, грамота и парична сума от 10 000 източногермански марки.

Наградата се връчва от министъра на културата на 22 януари, рождената дата на Лесинг.

Носители на наградата (подбор)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lessing-Preis der DDR“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.