Лиза дел Джокондо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лиза дел Джокондо
Lisa del Giocondo

Родена
Починала
25 юли 1542 г. (63 г.)
Флоренция, Италия
ПогребанаФлоренция, Италия
Семейство
СъпругФранческо дел Джокондо
Лиза дел Джокондо в Общомедия

Лиза дел Джокондо (Lisa del Giocondo) (15 юни 1479 – 15 юли 1542 или около 1551), родена и известна също като Лиза Герардини (Lisa Gherardini) и Лиза ди Антонио Мария (Антонмария) Герардини (Lisa di Antonio Maria (Antonmaria) Gherardini), позната и като Лиза (Lisa) и Мона Лиза (Mona Lisa), е член на семейство Жерардини от Флоренция и Тоскана в Италия.

На нея е наречена картината „Мона Лиза“ – нейният портрет, поръчан от съпруга ѝ и нарисуван от Леонардо да Винчи по време на италианския ренесанс.

Малко е известно за живота на Лиза. Родена е във Флоренция и е омъжена за търговец на дрехи и коприна, който по-късно влиза в местната власт. Майка е на 6 деца. Лиза надживява съпруга си, който е значително по-възрастен от нея.

Няколко века след смъртта на Лиза нейният портрет става най-известната картина в света[1]. В началото на 21 век става окончателно ясно, че Лиза Жерардини е моделът, използван за нарисуването на портрета.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Riding, Alan. In Louvre, New Room With View of 'Mona Lisa' // The New York Times. The New York Times Company, 6 април 2005. Посетен на 7 октомври 2007.