Лингони

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карта на Галия, показваща приблизителното местоположение на племето лингони.

Лингоните са келтско племе, населяващо Галия в района на горните притоци на реките Сена и Марна. Около 400 г. пр.н.е. част от племето мигрира през Алпите и се заселва близо до устието но река По в Северна Италия. Тези лингони са част от преселението на келтските племена, включващо боите и сеноните.[1] Възможно е те да са участвали и в плячкосването на Рим през 390 г. пр.н.е..

През 1 век лингоните в Галия са изцяло романизирани, живеейки в богато и урбанизирано общество, в района на днешните градове Лангр и Дижон, като секат даже и монети. Известни са с това, че са едно от малкото галски племена, които не участват във въстанието на Верцингеторикс срещу римляните.

Тяхна столица е Андематунум, който по-късно носи името Лингон, понастоящем – Лангр в департамента Горна Марна, Франция. Градът е построен на скалисто възвишение над река Марна и е разположен на важен търговски кръстопът.

През 69 – 70 г., по време на междуособиците в Римската империя и въстанието на батавите, лингоните вдигат свое собствено въстание, начело на което застава Юлий Сабин, самообявил се за наследник на Юлий Цезар. Победени са от секваните, които са останали верни на Рим, и въстанието им бързо е овладяно.[2] Сабин избягва със семейството си и дълго време се укрива успешно от римляните.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Полибий. Всеобща история. ii.17
  2. ((en)) Йона Лендеринг. The Batavian revolt Гл.7 – 9
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lingones в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) Изследване за историята на лингоните на страницата Livius.org
  • ((en)) Йона Лендеринг. The Batavian revolt. Статия за въстанието на батавите на страницата Livius.org (участието на лингоните е описано по-подробно в гл.7 – 9)
  • (На италиански) Лингоните в Италия на страницата argantia.it Архив на оригинала от 2008-06-06 в Wayback Machine.