Линхолм Хойе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Некрополът Линхолм Хойе

Линхолм Хойе (на датски: Lindholm Høje) е викингски некропол и селище разположено на север от град Олбор. Характерно за некропола е повечето гробове са маркирани с камъни във формата на лодка. Голям брой от тях са унищожени през XIX век, когато камъните са преизползвани за строителството на пътища. Южната част на Линхолм Хойе се датира от 1000 – 1050 г. (епохата на викингите), а северната част е значително по-ранна от V век.

Първите големи археологически проучвания, които разкриват 589 от приблизително 700 гроба, започват през 1952 г., въпреки че разкопки са били провеждани още през 1889 г.

При разкопки са намерени останки и от селище. Разположено е на важен кръстопът Лимфьорд, система от проливи, който разделя полуостров Ютланд. През епохата на викингите преминаването му е било възможно само на това място или много по-нататък по фиорда Аггерсунд – поради блата, които заобикалят фиорда от двете страни.

Селището е изоставено около 1200 г. Това вероятно се дължи на пясъчен отток от западния бряг, в резултат на което следва широко обезлесяване и последващо придвижване на пясък в полуострова чрез силни западни ветрове. Пясъкът, покрил района, до голяма степен гарантира неговата безопасност през следващите векове.

Поради местоположението си и транспортните връзки, селището очевидно е било важен център за търговия по това време и това се потвърждава от стъклени съдове, скъпоценни камъни и арабски монети, открити на мястото.

По-голямата част от откритите погребения са кремации, въпреки че са открити и редица инхумации. Като тенденция може да отбележим, че кремацията замества инхумацията през епохата на викингите. Погребенията от епохата преди викингите са били под могили.

Сред по-късните гробове се отличават някои гробове на жени с разположение на камъни в кръг или овал, но повечето гробове са маркирани с групи камъни или във формата на триъгълник, или в традиционната форма на лодка (каменен кораб). Това показва значението, което викингите отдават на водата. Формата и размерът на очертанието на гроба очевидно показват състоянието на личността. Всичко това напомня за корабните погребения на англосаксонците, норвежките и шведските викинги и други древногермански общества.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Lindholm Høje: Burial Ground and Village. Translated by Annette Lerche Trolle. Aalborg: Aalborg Historical Society, Aalborg Historical Museum, 1996. ISBN 87-87409-09-7
  • Информация за Линхолм Хойе в Vikingdenmark.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]