Лозен (област Хасково)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лозен (Област Хасково))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лозен.

Лозен
Общи данни
Население 403 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 21,962 km²
Надм. височина 101 m
Пощ. код 6552
Тел. код 03754
МПС код Х
ЕКАТТЕ 44077
Администрация
Държава България
Област Хасково
Община
   - кмет
Любимец
Анастас Анастасов
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Лозен
Ангел Гинев
(ГЕРБ)
Лозен в Общомедия

Лозен е село в Южна България. То се намира в община Любимец, област Хасково.

История[редактиране | редактиране на кода]

В югоизточния край на България, близо да мястото, където се срещат границите на България, Гърция и Турция, разположено в плодородната Тракийска низина, се намира китното селце Лозен. Старото име на селото е Диниклия или Дийникли.

Селото води началото си от преди около 260 години (1730 – 1750 г.). При възникването си, селището се е намирало югозападно от днешното Лозен. Било е населено с турци. Те са започнали заселването му по време на турските набези през XIV в. Селището е достигнало 900 къщи (по сведение на Христо Станков). Към края на XVII – началото на XVIII в. в селото върлува чума и много от жителите му са били покосени, а оцелелите са се изселили и селото е обезлюдяло. От това селище са намерени следи на турските гробища в местността „Тузла“, които са се разпростирали на площ от 20 дка. През 1895 – 1900 г. старото турско гробище е било изчистено от надгробните плочи и е превърнато в обработваема земя, собственост на църквата „Св. Димитър“ в селото. В м. „Иринка“ са намерени остатъци от лозови насаждения.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Народно читалище „Просвета“ е основано през 1925 година. През всичките тези година на съществуване, читалището играе важна роля в обществения живот на с. Лозен, като устойчива културна институция със специфична мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията ни. Дълбоката взаимовръзка с миналото, с традициите, с образователния процес, културата и благотворителността е в основата на авторитета на читалището. През 85-годишната си история читалището има своята завоювана позиция за работа в подкрепа на общността. Читалището се уповава на своите корени като национална, социална, културна, образователна и информационна оргаганизация и отговаря на предизвикателствата на днешния свят.

За младите читалищни радетели, опазването на нематериалното културно наследство е не само грижа, а убеждение породено от истинска любов към народното творчество.

В село Лозен са запазени и до днес се изпълняват песните и хората на местното население. Читалището поддържа и дава място за изява на любителите самодейци. Тук са сформирани групи за автентичен и обработен фолклор, които с участието си на фестивалите в страната популяризират песните и обичаите на Лозен.

Младият и амбициозен екип, който всеотдайно работи в читалището, все още без да получава трудово възнаграждение, търси нови форми за реализиране на своите идейни проекти в името на добрата кауза – да запази оригиналността на българския фолклор и традиция.

Близо до селото се намират пещерата „Средковата дупка“ и местността „Хаджа бунар“. В кладенеца някога хората са пускали пари за здраве.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Събор на селото се организира всяка година около Димитровден – първата събота и неделя след датата на празника (26 октомври).

Ежегодно, в последната събота и неделя на месец май се провежда Национален фестивал за автентичен фолклор „Кехлибарен грозд“. Организатор на фестивала е Народно читалище „Просвета-1925“, съвместно с Министерство на културата и Национално движение „Достойни за България“. Фестивала е част от Националния културен календар на Р. България и е едно от най-значимите културни събития в региона.[1]


Други[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. от кариерата на селото са добити 200 000 м3 плътна маса, 160 000 м3 от които са използвани в строежа на Автомагистрала „Марица“.

Корените на бившия национален треньор по волейбол на България Мартин Стоев са от село Лозен.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]