Лоренцо Липи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лоренцо Липи
Lorenzo Lippi
италиански художник
Роден
Починал
14 април 1665 г. (58 г.)
Националност италианец
Матео Росели
Лоренцо Липи в Общомедия

Лоренцо Липи (3 май 1606 – 15 април 1665) е италиански художник и поет. Роден във Флоренция, той учи живопис при Матео Росели. Както Балдасаре Франческини, така и Франческо Фурини учат при Росели, влиянието на чийто стил, и по-специално този на Санти ди Тито, може да се проследи в творбите на Липи. Максимата му е да поетизира като говори и да рисува като вижда. Биографията му е събрана от Филипо Балдинучи.

След като рисува известно време във Флоренция и се жени на четиридесетгодишна възраст за дъщерята на богат скулптор на име Джовани Франческо Сузини, Липи отива в Инсбрук като придворен художник, където оставя множество отлични портрети.

Липи е бил до голяма степен арогантен и, когато е посещавал Парма, е отказвал да разглежда известни картини на Кореджо, твърдейки, че на нищо не могат да го научат. Умира от плеврит през 1664 във Флоренция. Най-ценните творби на Липи като художник са Разпъване на кръст в галерията Уфици във Флоренция и Триумфът на Давид, която той изготва за салона на Анджоло Гали. Един от учениците му е Бартоломео Бимби.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]