Луна (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Луна“
Louna
Информация
ОтМосква, Русия
Стилалтернативен рок, алтернативен метъл, пънк рок, ню метъл, гръндж
Активностот 2008 г.
Музикален издател„Союз Рекърдс“
Свързани изпълнителиТрактор Боулинг
Уебсайтlouna.ru
ЧленовеЛусине Геворкян
Виталий Демиденко
Иван Килар
Сергей Понкратиев
Леонид Кизбурский
Бивши членовеРубен Казарян
„Луна“ в Общомедия

„Луна“ е рок група в Москва, създадена през септември 2008 г. от членовете на „Трактор БоулингЛусине Геворкян и Виталий Демиденко.

История[редактиране | редактиране на кода]

Съставът ѝ е непроменен. Първият им концерт е на 23 май 2009 г. в московския клуб Точка. Същата година получават наградата RAMP за откритие на годината. Участват в различни рок фестивали, поради което популярността им нараства. През есента на 2010 г. издават дебютния си албум „Сделай громче!“. Нестандарният стил и острите социални текстове подбуждат интереса на публиката и медиите. В записите на албума участват вокалът на група Тараканы Дмитрий Спирин и клавиристът на System of a down Ъруин Хачикян.

През февруари 2011 г. издават сингъла „Кому веришь ты?“, а през лятото на същата година участват на фестивала „Нашествие“. Песента „Бойцовский клуб“ е включена в чарта на „Наше радио“, където се задържа 16 седмици. В края на годината Louna печелят наградата за песен на годината с „Бойцовский клуб“. В началото на 2012 г. издават втория си албум Время Х, в който е заложено предимно на протестната тематика. Изнесени са концерти в Москва и Санкт Петербург, представяйки новия материал. Участват и на първия рок фестивал „Остров“ в Архангелск. През август 2012 песента „Мама“ е 3 седмици на върха в рок чарта на „Наше радио“.

В началото на 2013 г. лейбълът Red Decade Records издава първия англоезичен албум на групата, озаглавен „Behind a mask“. Той съчетава композиции от предишните 2 албума, презаписани на английски език. Вокалистката Лусине Геворкян печели наградата за най-добра рок солистка на годината, а през лятото на 2013 г. Louna участват на повече от 20 фестивала, като съвместно записват и нов албум. Четвъртият албум на Louna излиза на 1 декември 2013 г. и е записан с финансиране от феновете. Пуснати са няколко сингъла, а песента „Действуй“ става номер 1 в класацията на „Наше радио“ в началото на 2014 г.

През есента на 2013 г. Louna тръгват на първото си турне в САЩ, изнасяйки концерти в 26 града в 13 щата. Песните им са пуснати е ефира на 7 от най-големите американски радиа, „Up there“ достига до 13 място в класацията на радиото WIIL FM, а по-късно и в Топ 100 на официалната американска музикална класация под номер 89. През май 2014 г. в ефира на CNN в предаването „Parts Unknown“ е излъчен материал за групата. На 30 юни 2014 г. е заснет видеоклип към песента „С тобой“, след което Louna обявява прекъсване на концертна дейност до 7 февруари 2015 г.

През 2016 г. издават албума „Дивный новый мир“, чийто текстове са със социална тематика. Като сингли от албума са пуснати видеоклипове към песните „Обычный человек“ и „Громче и злей“. Групата продължава тази насоченост и в следващия си албум „Полюса“, който излиза в началото на 2018 г., а песента „Колыбельная“ попада в различни рок класации в Русия. За 2019 г. Louna планират втори албум на английски език под заглавието „Panopticon“.[1], но официалната премиера на албума се състои още през декември 2018 г. В песента „Shadow kingdoms“ участват членове на групата Ескейп дъ Фейт.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • Сделай громче – 2010
  • Время Х – 2012
  • Behind a mask – 2013
  • Проснись и пой! (концертен) – 2013
  • Мы – это LOUNA – 2013
  • Дивный новый мир – 2016
  • Полюса – 2018
  • Panopticon – 2018
  • Начало нового круга – 2020

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]