Луси Мод Монтгомъри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луси Мод Монтгомъри

Луси Мод Монтгомъри (на английски: Lucy Maud Montgomery) е родена на 30 ноември 1874 г. в Клифтън (днес: Ню Лондон), провинция Остров Принц Едуард, Канада.

Тя е от видно индустриално семейство, сред най-богатите в страната, притежаващо и голяма част от железопътните линии на Канада. Майката на Луси умира, докато тя е още бебе и за нея се грижи втората ѝ майка Мери Анн Маккрай. Бащата на Луси умира, когато тя е едва 8-годишна. Отгледана е от своите баба и дядо по майчина линия. Семейството осигурява на Луси възможности за образование и развитие.

Израства сред красива природа и прости човешки взаимоотношения, които после майсторски описва в романите си. Като дете Луси Монтгомъри е не само ненаситен читател, но и сама пише разкази и стихове. Първото ѝ публикувано стихотворение излиза в местния вестник, когато е едва на 15 г. По-късно, вече завършила университет, тя работи като учителка и продължава да пише.

През 1911 г. Луси Монтгомъри се омъжва за презвитерианския свещеник Юин Макдоналд. Има 3 деца. Живее в Торонто.

Първата и книга - “Анн от „Зелените покриви“" се появява през 1908 г. и става най-популярното произведение на канадската литература. Следващата година е издадена "Анн от Авонлий”, а после и 3-та част на романа - "Анн от острова". Луси Монтгомъри е най-известната писателка на канадската детска литература. Издава 25 книги до смъртта си на 24 април 1942 г.

Литературното наследство на Луси Монтгомъри включва над 5000 страници лични дневници за времето 1889 – 1942 г. Те са публикувани в 2 тома през 1985 и 1987 г.