Лъжичина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лъжичина
Alliaria petiolata1.jpg
Alliaria petiolata2.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Brassicales
семейство: Brassicaceae Кръстоцветни
род: Alliaria
вид: A. petiolata Лъжичина
Научно наименование
Уикивидове Alliaria petiolata
Cavara
Лъжичина в Общомедия

Лъжичината, още Чеснова трева (Alliaria petiolata), е двугодишно тревисто растение. Стеблото е високо 1 метър, обикновено неразклонено. Листата са прости, приосновните бъбрековидни с дълги дръжки, а стеблените сърцевидно-овални с къси дръжчици или приседнали. Цветовете са събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е четирилистна. Венчето е бяло също четирилистно. Плодът е неясно четиристенна гола шушулка. Семената са с надлъжни бразди. Цялото растение притежава чеснов вкус и миризма. Цъфти през април и май.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

В Европа, Кавказ, Предна и Средна Азия и Северна Африка, а е пренесено в Америка. Среща се в България из горите (по-близо до тяхната периферия) и сенчестите места предимно в планинските райони до 1050 м надморска височина.

Употребяема част[редактиране | редактиране на кода]

Използват се стръковете – предимно в прясно състояние. Бере се  Април – юни.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

В нашата народна медицина като пикочогонно и потогонно средство, против кашлица и скорбут, като глистогонно средство и др.: по 1—2 супени лъжици ситно нарязана или ситно счукана прясна билката се залива с 1 чаена чаша (250 г) вряща вода. След изстиване се прецежда и се изпива на няколко пъти за 1 ден. Може да се употребява за подправка и за салата вместо чесън. Счуканите семена от билката могат да се употребяват вместо горчица, както и за подправка и синапизми.

Външно:  счуканата свежа билка се прилага за налагане на трудно зарастващи гнойни рани и др.

Начин на употреба[редактиране | редактиране на кода]

1-2 супени лъжици ситно нарязана или счукана прясна билка се залива с една чаена чаша вряла вода. След изстиване се прецежда и се изпива на няколко пъти на ден.

Външно – счуканата свежа билка се прилага за трудно зарастващи гнойни рани.