Магданозово клане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Магданозово клане
МястоДоминиканска република
Дата2 октомври 1937 – 8 октомври 1937
Целхаитяните в Доминиканската република
Тип на атакатагеноцид, масови убийства, етническо прочистване
Смъртни случаи 9000 – 35 000
ИзвършителАрмия на Доминиканската република
Магданозово клане в Общомедия

Клане в Доминиканска република или Магданозово клане (на испански: Masacre del Perejil) е клането на хаитяни в Доминиканската република, извършено през октомври 1937 година по инициатива на диктатора Рафаел Леонидас Трухильо. Според различни оценки, в резултат от него са убити от 9 до 35 хиляди души.

През 1937 г. Трухильо нарежда изтребление на хаитяните, като отмъщение за хаитянското нахлуване на Доминиканската република сто години по-рано, но основната причина за клането са икономически съображения. Икономическата криза се отразява в стандарта на живот на доминиканците, докато в западната Доминиканската република са заети много хаитяни, които са евтина работна ръка.[1]

Клането на хаитяните продължава от 2 до 8 октомври 1937 година, след което диктаторът нарежда прекратяването му, но в по-малък мащаб убийствата продължават. Жертвите от клането според различни оценки са от 9000 до 35 000 души. По команда, убийствата са извършени предимно с мачете, ножове, лопати и кирки, така че, когато се оповестява информация за клането в чужбина, да бъде погледнато на нея като към спонтанно селско въстание, извършвано без знанието и съгласието на органите на властта.[2]

След няколко години Трухильо се съгласява да плати на правителството на Хаити обезщетение за клането, но плаща само две трети от договорената сума.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Parsley Massacre: The Genocide That Still Haunts Haiti-Dominican Relations // IBT Media Inc. Посетен на 6 юли 2015. (на английски)
  2. Parejil. To słowo zabijało. Cz. III // dominicana.blox.pl. Архивиран от оригинала на 2015-07-08. Посетен на 6 юли 2015. (на полски)