Магистър на Монетния двор

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Магистър на Монетния двор, (на руски: минцмейстер или мюнцмейстер, на немски: Münzemeister; от немски: Münze – монета и Meister – началник, глава, на латински: monetarius) е професия или длъжност, свързана с производството на монети. Това може да е началникът на монетния двор или на негов отдел; най-общо това е чиновник, отговорен за сеченето на монети[1][2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите специалисти по сечене на монети са известни от Древна Гърция, но историята им не е достатъчно изучена. Предполага се, че за отличаване на монетите на различните гръцки полиси на тях са се нанасяли отличителни знаци и тази необходимост лежи в основата на възникването на професията[3].

Службата на магистър на монетния двор като самостоятелен вид дейност съществува в Римската империя от времето на Пуническите войни. В по-късния републикански период е организирана Колегия на тримата магистри (минцмейстери). При Гай Юлий Цезар колегия е разширена до четима чиновника, а при Октавиан Август е отново от трима. Монетните майстори се назначават от квестори. Колегията е съществувала до 3 век от нашата ера[3].

Англия[редактиране | редактиране на кода]

В Англия през 16-19 век магистърът на монетния двор (на английски: Master of the Mint) е важна длъжност в британското правителство. Магистърът е най-висшия служител на Кралския монетен двор, като в определени периоди е член и на кабинета. През 1870 длъжността е премахната, като оттогава титлата се използва от Канцлера на хазната.

Сред заемалите длъжността магистър на Монетния двор са бъдещите министър-председатели граф Ливърпул (1770 – 1828) и Уилям Гладстон (1809 – 1898), както и известните учени Исак Нютон (1643 – 1727), Джон Хершел (1792 – 1871) и Томас Греъм (1805 – 1869).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ратников, А. Денежное обращение Петрограда-Петербурга (1915 – 1917) // Архивиран от оригинала на 2013-06-24. Посетен на 2015-12-27.
  2. Узденников, В. В. Монеты России / Russian Coins. Москва, ДатаСтром, 1992. ISBN 5-7130-0026-5. с. 680.
  3. а б Der Kleine Pauly, Lexikon der Antike [in 5 Bänden] auf der Grundlage von Pauly’s Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft unter Mitwirkung zahlreicher Fachgelehrter bearbeitet und herausgegeben von Konrat Ziegler und Walther Sontheimer. Deutscher Taschenbuch Verlag, München 1979, ISBN 3-423-05963-X
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Master of the Mint и страницата „Минцмейстер“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби, създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.