Мадейра (вино)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Мадейра.

Вино Мадейра, реколта 1996 г.

Мадейра е португалско ликьорно (подсилено) вино с тъмно златист цвят, което се прави на гористия остров Мадейра. Вината Мадейра могат да бъдат както десертни, така и сухи.

Технология[редактиране | редактиране на кода]

Вината "Мадейра" се произвеждат по специфична технология, включваща загряване на вината до висока температура (60-80 градуса по Целзий) за продължителен период. В резултат на загряването протичат специфични процеси, обуславящи кехлибарения цвят и карамелно-ореховите тонове във вкуса и аромата на виното. Вината се загряват в специални фурни или чрез загряването на тръби преминаващи през виното. Процесът се нарича “estufagen” (естуфаген), което в превод от португалската дума “estufa” означава фурна.

Мадейра се прави на принципа на порто вината чрез добавяне на алкохол по време на ферментацията, което добавяне спира ферментацията и вдига алкохолното съдържание до 17-20 обемни процента. Мадейра отлежава в дървени съдове, запечатани с бананови листа и корк. Купажирането на вината се прави непосредствено преди бутилирането.

Сортове грозде[редактиране | редактиране на кода]

Бъчви с Мадейра

На остров Мадейра се отглеждат няколко сортове грозде, сред които и вердельо, боал, малвазия и серсиал. Именно тези четири сорта се използват за производството на благородните "Мадейра" вина.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Уникална колекция от вина "Мадейра", състояща се от повече от хиляда бутилки е продадена на 8 декември 2007 г. в Ню Йорк за 2,3 милиона долара. На търга е са продадени вина "Мадейра", произведени през XVIII—XIX век, като най-старата бутилка е от 1749 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]