Бяло вино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чаша с бяло вино
Совиньон блан
Грюнер Велтлинер
Дегустация на вино Torrontés в Cafayate, Аржентина.

Бяло вино е вино, получено както от бели, така и от червени или розови сортове грозде чрез ферментации след премахване на гроздовите ципи. Именно липсата на ципите, съдържащи багрилните вещества, обуславя светлия цвят, тъй като гроздовия сок на повечето гроздови сортове, включително и на червените, е почти безцветен.

Бели винени сортове грозде[редактиране | редактиране на кода]

По-известни бели сортове по света и в България:

Технология на белите вина[редактиране | редактиране на кода]

Винтова преса от XVI век

Бялото вино със зеленикаво-жълт, светложълт, златист или кехлибареножълт цвят, се произвежда от грозде със зеленикава и жълтеникава кожица, включително и от грозде с червена до синя кожица, но във всеки случай само от грозде, което има светло месо и безцветен сок.

Производството на бяло вино започва с отделянето на зърната от чепките (ронкане) за да се избегне присъствието на грубите танини съдържащи се в чепките. В зависимост от стила вино, който се цели да се получи, се използват два метода. При едния се предотвратява контакта на гроздето с кислород от въздуха (окисление), добавя се серен двуокис за потискане активността на дрождите, и ферментацията протича при ниски температури. В резултат се получават ароматни, свежи и плодови вина. При втория метод гроздето се излага на въздействието на кислорода.

Пресоването на гроздето се извършва с пневматични преси. От пресата се получават две фракции – самоток и пресова. Важно за белите вина е от получената мъст своевременно да се отделят всички останали твърди частици от гроздето – ципите, семките и месестата част. Чрез отстраняването им се избягва преминаването на нежелани дъбилни вещества в гроздовата мъст. Отстраняването на тези частици се нарича „откаляване“ и става посредством специални центрофуги или посредством охлаждане. Така пречистената мъст е готова за процеса на ферментация. Мъстта се подлага на избистряне, което се провежда при ниски температури – за да не се позволи на дрождите да започнат ферментация – и с добавяне на серен двуокис.

Дъбови бъчви за отлежаване на виното

Следва алкохолната ферментация, като за целта се добавят култивирани дрожди. Ферментацията може да се извърши в резервоари от неръждаема стомана или в дъбови бъчви. Бялата мъст ферментира в продължение на няколко седмици в плътно затворени съдове за да се избегне вредното за бялото вино окисление. Някои от белите вина могат да преминат през т.нар. малолактична ферментация, при която с помощта на млечнокисели бактерии острата ябълчна киселина се превръща в по-меката млечна киселина.

След това вината отлежават за известно време върху дрождената утайка или се прехвърлят, понякога многократно, в чисти бъчви. След изтичане срока на отлежаване виното преминава през различни процеси на стабилизиране, избистряне, филтриране и бутилиране. След бутилирането, някои от вината преминават определен период на стареене в бутилките и едва след това напускат избата и се предлагат на пазара.

Хранително съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Бяло вино
Alcoholic beverage, wine, table, white
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
Витамин A0 μg (0%)
   α-каротин0 μg
   β-каротин0 μg (0%)
Тиамин (B1)0.005 mg (0%)
Рибофлавин (B2)0.015 mg (1%)
Ниацин (B3)0.108 mg (1%)
Пантотенова к-на (B5)0.045 mg (1%)
Пиридоксин (B6)0.05 mg (4%)
Фолиева к-на (B9)1 μg (0%)
Кобаламин (B12)0 μg (0%)
Витамин C0 mg (0%)
Витамин D0 μg (0%)
Витамин Е0 mg (0%)
Витамин K0.4 μg (0%)
Ликопен0 μg
Бяло вино в Общомедия
Калций, Ca9 mg (1%)
Желязо, Fe0.27 mg (3%)
Магнезий, Mg10 mg (3%)
Фосфор, P18 mg (3%)
Калий, K71 mg (2%)
Натрий, Na5 mg (0%)
Цинк, Zn0.12 mg (1%)
Мед, Cu0.004 mg (0%)
Манган, Mn0.117 mg (5%)
Селен, Se0.1 μg (0%)
Бяло вино в Общомедия
Процентите са спрямо препоръчителната
дневна доза
в САЩ.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. // USDA Nutrient Database. (на английски)